10 продуктів, які знижують стрес

Міністерство охорони здоров'я назвало продукти, які позитивно впливають на нервову систему. Серед таких є ромашка, насіння соняшника, і петрушка. Цю інформацію МОЗ опублікувало на своїй сторінці у Facebook.

У випадку, якщо стресу вдається подолати лише за допомогою їжі, рекомендується звернутися до психіатра. Але якщо така можливість відсутня, МОЗ пропонує список з 10 корисних продуктів, які можуть позитивно впливати на нервову систему.

Середпродукти є джерелом вітамінів групи В, які є важливими для контролю стресу. Наприклад, шматок яловичої печінки забезпечує багато вітаміну B6, фолієвої кислоти, рибофлавіну і вітаміну B12.

Яйця містять багато поживних речовин, таких як вітаміни, мінерали, амінокислоти і антиоксиданти, які необхідні для здорової реакції на стрес. Особливо корисний їх склад холін (вітамін В4), який відповідає за загальне здоров'я мозку і може захищати від стресу.

Жирна риба, така як лосось, скумбрія, сардини, форель і оселедець, містить ненасичені жирні кислоти омега-3, які впливають на когнітивні функції і сприяють психічному здоров'ю. Рекомендується споживати дві-три порції жирної риби на тиждень, щоб уникнути дисбалансу омега-3-6-9 і зменшити ризик розвитку розладів настрою і тривожності.

Петрушка багата на антиоксиданти, які захищають клітини від стресу. Дослідження пов'язують її з поліпшенням психічного здоров'я, зокрема зі зниженням ризику депресії та тривоги.

Часник містить сполуки сірки, які підвищують рівень глутатіону - антиоксиданта, який захищає організм від стресу. Дослідження показують, що він зменшує симптоми тривоги і депресії.

Тахіні - це кунжутна паста, яка містить амінокислоту L-триптофан, що бере участь у синтезі нейромедіатора серотоніну, який покращує настрій.

Соняшникове насіння є джерелом вітаміну Е, магнію, марганцю, селену, цинку, вітамінів групи В і міді.

Броколі і цвітна капуста - це хрестоцвітні овочі, які можуть знизити ризик розвитку раку, серцевих захворювань і депресії.

Ромашка є корисною для збереження психічного здоров'я. Вона сприяє спокійному сну, а також зменшує симптоми тривоги і депресії.

Чорниця містить антиоксиданти, які мають протизапальну і нейропротекторну дію, тобто захищають нервову систему від стресу.

Депресія - це поширений психічний розлад. Якщо з'являються симптоми депресії, рекомендується звернутися до лікаря.

Для зменшення стресу, важливо дотримуватися регулярного режиму сну. Центр громадського здоров'я надав наступні поради щодо зменшення стресу.

Національна служба здоров'я розповіла про симптоми психозу.