2023 рік став рекордним роком для сонячної енергетики – аналітика

2023 рік став рекордним для американської чистої енергетики

Американська асоціація чистої енергетики (ACP) опублікувала щорічний звіт про стан ринку чистої енергетики, в якому зазначається, що 2023 рік є рекордним для американської чистої енергетики. За цей рік було встановлено більше потужностей, ніж будь-коли раніше.

Це свідчить про зростання сонячних та накопичувальних електростанцій, які побили попередні рекорди. Більша частина нових проектів належить до екологічно чистої енергетики.

На сьогоднішній день у США є 262 ГВт потужностей екологічно чистої енергії, яка виробляє 16% електроенергії країни. Чиста енергія доступна в 93% округів Конгресу та в усіх 50 штатах. ACP вважає, що майбутнє розвитку цієї галузі є багатообіцяючим.

«Чиста енергія має велике значення для американської економіки, бо вона становить понад 75% нової енергії, що була введена в експлуатацію минулого року. Чиста енергія виробляється в кожному штаті та майже в кожному окрузі Конгресу», - заявив генеральний директор ACP Джейсон Грумет. «За минулий рік накопичувачі та сонячна енергетика стали особливо популярними, і ми вже чекаємо на 123 нові проекти, які принесуть економічний розвиток усім громадам країни. Однак, нам потрібно зробити більше, щоб досягти наших спільних цілей енергетичної безпеки і мінімального рівня викидів. ACP продовжуватиме просувати поліпшення процесу вибору місця розташування, отримання дозволів та планування для прискорення впровадження чистої енергії».

Основні моменти звіту

  • 77% усіх нових встановлених потужностей припадає на сонячну, вітрову та накопичувальну енергетику.
  • Потужність сонячних електростанцій склала 19,6 ГВт, а лідерами зростання були комунальні проєкти.
  • Потужність накопичувачів енергії майже подвоїлася, склавши 7,9 ГВт, загальна робоча потужність становить 17 ГВт.
  • Інвестиції в внутрішнє виробництво чистої енергії значно зросли завдяки федеральним податковим стимулам.
  • Потенціал розвитку енергетики збільшився на 25% порівняно з попереднім роком, склавши 170 ГВт.
  • Чиста енергія присутня в 93% округів Конгресу та в усіх 50 штатах.

Завдяки федеральній політиці та зниженню вартості сонячної енергії було встановлено майже 20 ГВт сонячних електростанцій у комунальному секторі 44 штатів. Техас та Каліфорнія лідирують за кількістю встановлених сонячних потужностей. На кінець 2023 року експлуатується понад половина з 94 ГВт встановлених сонячних потужностей, які були введені в експлуатацію з 2020 по 2023 роки. Ще більше потужностей, більше 92 ГВт, знаходяться у стадії підготовки.

У 2023 році вітроенергетика зіткнулася з проблемами, встановивши лише 6,4 ГВт нових потужностей – це наймедленніший темп за останнє десятиліття. Головними причинами цього уповільнення є політична невизначеність, висока вартість капіталу, складність отримання дозволів та будівництва нових ліній електропередач.

Корпоративні покупці відіграють важливу роль у стимулюванні попиту на чисту енергію, зокрема, Amazon, Meta та Google є найбільшими покупцями екологічно чистої енергії у 2023 році.