Яйця, куртки та корупційні справи: якими скандалами запам'ятався Резніков на чолі Міноборони

Президент Володимир Зеленський підтвердив, що вирішив звільнити міністра оборони Олексія Резнікова, його місце має зайняти голова Фонду держмайна Рустем Умєров.

Чим запам'ятався міністр оборони та хто його замінить у матеріалі Gazeta.ua.

ШЛЯХ РЕЗНІКОВА НА ПОСАДУ В МІНОБОРОНИ

Олексій Резніков народився у Львові у 1966 році. Відслужив в армії у повітряно-десантних військах. У Львівському державному університеті ім. Франка отримав юридичну освіту, після чого став співзасновником брокерської компанії Галицькі цінні папери.

Упродовж трьох років з 1999 року працював заступником голови Центру розвитку українського законодавства в Києві. Згодом заснував власну юридичну компанію "Правіс".

З 2008 до 2014 року Резніков був депутатом Київської міськради 4 скликання, а згодом став головою Комісії з питань поновлення прав реабілітованих.

19 червня 2014 року Олексія Резнікова обрали заступником міського голови. З квітня 2016 року і до вересня 2018 року працював заступником голови КМДА. З 2015 року був заступником голови Антикорупційної ради при столичному міському голові.

У листопаді 2021-го Верховна Рада призначила Олексія Резнікова міністром оборони

4 березня 2020 року Верховна Рада призначила Резнікова віце-прем'єром і очільником Міністерства з питань реінтеграції тимчасово окупованих територій. 5 травня 2020 року указом президента Резніков був призначений першим заступником голови Української делегації у Тристоронній контактній групі (ТКГ). У листопаді 2021-го Верховна Рада призначила Олексія Резнікова міністром оборони.

У декларації, поданій навесні 2021 року, Олексій Резніков вказав 10 млн 451 тис. 753 грн доходу. Зокрема, зарплата становила понад 10 млн грн. Задекларував 236 938 грн, $137 734 і 3 520 на банківських рахунках, 255 тис. готівкою і $1,1 млн, позичених третім особам. Резніков володіє двома квартирами (167,5 і 103,6 кв. м) у Києві та має три автомобілі: AUDI А8 2012 випуску, Volkswagen Amarok 2012 випуску, Porsche Boxter 2003 року випуску.

СКАНДАЛИ

На посаді міністра Резніков опинився у центрі кількох скандалів. І відмітився жорсткою реакцією у бік журналістів та громадськості.

Дорогі куртки

Восени 2022 року Міноборони закупило 180 тис. курток в турецької фірми за повною передоплатою в $30 млн. Журналісти звинуватили оборонне відомство в шахрайстві з цінами, а також в тому, що поставлені були не зимові, а літні куртки. "Дзеркало тижня" оприлюднило комерційний документ (інвойс), у якому вказано, що вартість курток була не $86, а $29.

Викликала занепокоєння сама турецька фірма, що постачала одяг для українського війська

Крім якості курток занепокоєння ЗМІ викликала і сама турецька фірма, що постачала одяг для українського війська. Вона має назву "Vector Avia Hava Araclari Makine Sanayi Ve Ticaret Limited Sirketi" і її засновник український громадянин Роман Плетньов. Цей уродженець російської Вологди тривалий час жив і займався бізнесом в Запоріжжі, але після початку повномасштабного вторгнення виїхав в Туреччину.

Ще одним засновником турецької фірми журналісти "Української правди" назвали 26-річного Олександра Касая племінника депутата Верховної ради Геннадія Касая, члена парламентського комітету з безпеки і оборони.

Підписуйтесь на наш телеграм канал новин - INKORR

Резніков всі звинувачення відкидає. Більш того, міністр перейшов у наступ і запропонував парі своїм опонентам. Заявив, що всі зимові куртки були куплені за $86 і були належної якості. Чому в різних фінансових документах вказана різна ціна, міністр не знає.

Історія з яйцями

У січні журналісти повідомили, що Міністерство оборони начебто закуповує харчі для військових за значно завищеними цінами удвічі-втричі дорожче, ніж у магазинах Києва. У розпорядження видання "Дзеркало тижня" потрапила копія угоди на понад 13 млрд грн. Її уклало 23 грудня Міністерство оборони на послуги організації харчування у 2023 році у військових частинах у Полтавській, Сумській, Київській, Житомирській, Чернігівській і Черкаській областях.

На яйця була вказана ціна 17 грн за штуку. Тоді як роздрібна ціна в магазині Києва зараз близько 7 грн

Журналіст і засновник проєкту "Наші гроші" Юрій Ніколов порівняв ціни в угоді з цінами у мережі магазинів "Сільпо" в одному зі спальних районів Києва. На найбільш популярні продукти вони виявилися вищими у 2-3 рази. На яйця була вказана ціна 17 грн за штуку. Тоді як роздрібна ціна в магазині Києва зараз близько 7 грн за штуку. Картоплю замовляли по 22 грн за кілограм, тоді як ціна у роздрібних магазинах 8-9 грн.

Тоді міністр заявив, що порівняння журналістів були "некоректними". Резніков заявив, що "яйця по 17 за штуку Міноборони не закуповувало і не планує". Непорозуміння з ціною на яйця, як стверджує Резніков, виникло через технічну помилку постачальника, який вказав ціну за яйця не за штуку, а за кілограм. В Міноборони провели службову перевірку. Після цього заступник міністра оборони В'ячеслав Шаповалов подав у відставку.

Натомість у червні голова Державної аудиторської служби Алла Басалаєва повідомила, що Міністерство оборони купувало яйця по 17 грн за штуку. Це зафіксовано у таємному документі щодо результатів перевірки МО та інших військових органів. Зараз триває суд між Міноборони та Державною аудиторською службою України.

Зв'язки з підозрюваним у корупції

Міноборони заплатило 185 млн грн фірмі, більша частка якої належить колишньому міністру охорони здоров'я Максиму Степанову. Вони постачали до армії речове майно та засоби захисту.

20 липня НАБУ повідомило про підозру Максиму Степанову щодо ч. 5 ст. 191 (привласнення майна) та ч. 3 ст. 209 (відмивання грошей) Кримінального кодексу України. Йдеться про корупційну схему, яка діяла на державному підприємстві "Поліграфічний комбінат Україна" упродовж 2013 2016 років.

Резніков особисто погоджував замовлення з фірмою Степанова на 185 млн грн

У Центрі протидії корупції з посиланням на власні джерела повідомляли, що буцімто Резніков особисто погоджував замовлення з фірмою Степанова на 185 млн грн. Однак міністр це категорично відкинув.

ХТО ТАКИЙ УМЄРОВ?

Рустем Умєров закінчив Кримську гімназію-інтернат для обдарованих дітей Міністерства освіти і науки Автономної Республіки Крим. Стипендіат за "Програмою обміну майбутніх лідерів (FLEX), США". Диплом бакалавра за спеціальністю "економіка" і магістра за спеціальністю "фінанси" здобув у Національній академії управління.

Умєров розпочав свою кар'єру в компанії lifecell, займаючи різні керівні посади з 2004 по 2010 роки. Керував напрямками юридичної підтримки та логістики. Паралельно почав в цей час займатись інвестиційною діяльністю.

У 2013 році разом із братом Асланом заснували інвестиційну компанію ASTEM і благодійний фонд ASTEM Foundation. Компанія ASTEM управляє інвестиціями в сферах комунікацій, інформаційних технологій та інфраструктури.

Був секретарем Комітету з питань прав людини, деокупації та реінтеграції тимчасово окупованих територій

У 2019 році був обраний народним депутатом 9 скликання від партії "Голос" номером 18 у списку як безпартійний. Член фракції. Секретар Комітету з питань прав людини, деокупації та реінтеграції тимчасово окупованих територій у Донецькій, Луганській областях та Автономної Республіки Крим, міста Севастополя, національних меншин і міжнаціональних відносин.

7 вересня 2022 року Верховна Рада призначила народного депутата фракції "Голос" Рустема Умєрова головою Фонду державного майна України.

"До Міністерства оборони дуже багато претензій і головні з них корупція, хабарництво і некомпетентність"

Микола Мельник, політолог, військовослужбовець:

"Рєзнікова збивають. І в принципі цей львівський адвокат з шахраюватими очима не викликає в мене якихось теплих фібрів в моїй душі. Лише в другій половині 2021 року влада стала розуміти, що самогубство не ідеальний шлях для "ЗЕ-команди", і почались системні зміни в секторі оборони, ну і Рєзнікова зробили Міністром оборони через його максимальну гібкість, відсутність власної позиції у діалозі з владою і все ж адекватні адміністративні якості.

Кубраков лише очолить схеми, Верещук здасть все росіянам, якісь хіпстери розвалять те, що є

До Міністерства оборони дуже багато претензій і головні з них корупція, хабарництво і некомпетентність. У той же час якщо вже міняти міністра, то це має бути людина, яка зможе подолати ці явища, а не очолити. Хто зараз з "ЗЕ-команди" може це зробити? Кубраков лише очолить схеми, Верещук здасть все росіянам, якісь хіпстери розвалять те, що є. Тому ще лишається лише силовий блок Буданов, Малюк тощо. В зворотному випадку краще може не бути".

Резніков свою роботу як комунікатор із Заходом робив

Віталій Кулик, політолог:

"Зміна керівника Міноборони вже визріла. Саме зараз підійшов час відставки Резнікова. Не раніше, і не пізніше. Тягнути з цим вже не можна. Чому раніше не потрібно було знімати Резнікова?Якщо коротко: зміна міністра на військового чи на іншого "силовика" означала розбалансування управління воєнною організацією. Резніков свою роботу як комунікатор із Заходом робив. Але всьому є свій час і місце.

Розслідування та покарання винних за корупцію та зловживання під час закупок для потреб ЗСУ є важливим пунктом для "перезавантаження" міністерства.

Чи зникне ручне управління Міноборони з Банкової, як і її ставленики серед замів? На ці питання відповіді немає

Прихід Умєрова вітається не лише західними партнерами, але і частиною громадянського суспільства, зокрема антикорупційною спільнотою. Вони дають йому кредит довіри. Чи приведе Умєров з собою власну команду? На кого в міністерстві він буде опиратися? Чи зникне ручне управління Міноборони з Банкової, як і її ставленики серед замів? На ці питання відповіді немає.

Сьогодні я більш ніж переконаний, що варто не просто замінити голову Міноборони, а почистити цю структуру, змінити підходи до управління. Особливо в частині мобілізації та роботи ТЦК. Привести з собою в систему закупівель людей, які б навели там лад і прибрали корупційні кормушки. Кажуть, Умєров щось таке зробив в ФДМУ подивимося".