"Як Ілон Маск зірвав українську атаку на ЧФ РФ" - CNN

Стаття на сайті CNN

Минулого року Ілон Маск таємно наказав своїм інженерам відключити мережу супутникового зв'язку Starlink його компанії біля берегів Криму, щоб зірвати таємну атаку України на російський військово-морський флот, згідно з уривком із нової біографії ексцентричного мільярдера від Уолтера Айзексона "Ілон Маск".

"Коли українські підводні дрони, начинені вибухівкою, підійшли до російського флоту, вони втратили зв'язок і без шкоди викинулися на берег", - пише Айзексон.

Рішення Маска, внаслідок якого українські чиновники почали благати його знову включити супутники, спричинив гострий страх, що Росія відповість на атаку України на Крим ядерною зброєю. Цей страх спричинили розмови Маска з високими російськими чиновниками.

ЧИТАЙТЕ ТАКОЖ: "Україна досягне своїх військових цілей" Пітер Дікінсон про візит Блінкена

Побоювання Маска щодо "міні-Перл-Харбора", як він сам висловився, у Криму не справдилися. Але цей епізод розкриває унікальне становище, в якому опинився мільярдер, коли розпочалася війна в Україні. Навмисне чи ні, але він став впливовим посередником, якого американські чиновники не змогли ігнорувати.

Нова книга Айзексона, автора знаменитих біографій про Стіва Джобса та Альберта Ейнштейна, дає нове уявлення про Маска і про те, як його екзистенційний страх розпалити ширшу війну змусив його відкинути запити України на системи Starlink, які українці могли б використати для атак на росіян.

Навіть незважаючи на те, що мережі стільникового зв'язку та інтернету були знищені, термінали Starlink дозволяли Україні боротися та залишатися на зв'язку.

Після того, як Росія порушила роботу систем зв'язку в Україні, незадовго до повномасштабного вторгнення в лютому 2022 року, Маск погодився дати Україні супутникові термінали Starlink виробництва SpaceX на мільйони доларів. Вони стали відігравати вирішальне значення для військових операцій Києва. Навіть незважаючи на те, що мережі стільникового зв'язку та інтернету були знищені, термінали Starlink дозволяли Україні боротися та залишатися на зв'язку.

Але тільки-но Україна почала використовувати термінали Starlink для атак на Росію, Маск почав сумніватися у своєму рішенні.

ЧИТАЙТЕ ТАКОЖ: "Китайці декілька разів натякали Путіну закінчувати війну. Побачили слабкість" - полковник

"Як я опинився на цій війні? - Запитує Маск у Айзексона. - Starlink не був призначений для участі у війнах. Їх зробили, щоб люди могли дивитись Netflix, розслаблятися, підключатися до інтернету в школі та робити добрі мирні справи, а не завдавати ударів дронами".

Незабаром Маск розмовляв телефоном із радником президента Джо Байдена з національної безпеки Джейком Салліваном, головою Об'єднаного комітету начальників штабів, генералом Марком Міллі, та послом Росії у США, який висловив занепокоєння.

Міністр з інновацій України Михайло Федоров благав Маска відновити зв'язок для українських підводних дронів

Тим часом, за словами Айзексона, Михайло Федоров, міністр інновацій України, благав Маска відновити зв'язок для підводних дронів, розповідаючи бізнесмену про їхні можливості в текстових повідомленнях.

"Я просто хочу, щоб ви, людина, яка змінює світ за допомогою технологій, знали про це", - сказав Федоров Маску.

Маск та компанія SpaceX не відповіли на запити CNN про коментарі.

ЧИТАЙТЕ ТАКОЖ: На концерті у Кобзона: скільки генералів втратила РФ за час війни

Маск - гендиректор виробника електромобілів Tesla та приватної компанії з дослідження космосу SpaceX. Він каже, що його вразив дизайн підводних дронів, але він не стане знову включати супутникове покриття для Криму, тому що Україна "зараз зайшла занадто далеко і йде на стратегічну поразку Росії", - пише Айзексон.

Незвідана територія, на якій перебували українські та американські чиновники, які покладаються на благодійність непередбачуваного мільярдера в галузі комунікацій, також призвела минулої осені до дебатів щодо того, хто платитиме за термінали Starlink.

За словами Маска, SpaceX витратила десятки мільйонів власних грошей на відправку супутникового обладнання в Україну. Компанія повідомила Пентагону, що більше не оплачуватиме рахунки за супутникове обладнання. Після репортажу CNN, Маск змінив курс, написавши: "Та чорт із ним, ми просто продовжимо безкоштовно фінансувати владу України".

За словами Айзексона, Гвінна Шотвелла, президента Маска в SpaceX, розлютила відмова Маска.

"Пентагон буквально приготував мені чек на $145 млн. доларів. Потім Ілон піддався ненависникам із Пентагону, які злили цю історію", - цитує Айзексон слова Шотвелла.

За словами Айзексона, SpaceX у результаті змогла укласти угоду з урядами США та Європи про оплату ще 100 тис. нових супутникових тарілок для України на початку 2023 року.

Значення Starlink у війні не зменшилося. Минулого тижня США та союзники з "П'яти очей" (розвідувальний альянс, до якого входять Австралія, Канада, Нова Зеландія, Великобританія та США. Gazeta.ua) звинуватили російських хакерів в атаці на бойові засоби зв'язку українських командирів. За словами українців, шкідливий код росіян був розроблений для перехоплення даних, що відправляються на супутники Starlink.

Переклад Gazeta.ua

Читайте також: