Як уникнути нестачі "сонячного" вітаміну взимку

Восени та взимку, коли сонце зменшується, особливо важливо дбати про профілактику нестачі вітаміну D, повідомляє Міністерство охорони здоров'я.

Вітамін D має безліч корисних властивостей. Він сприяє щільності кісток та розвитку м'язів, регулює баланс кальцію, магнію і фосфору, підтримує опірність організму до бактерій і вірусів, а також бере участь у діяльності нервової системи.

Одними з найкращих джерел вітаміну D є м'ясо жирної риби (оселедець, лосось, тунець, скумбрія) і риб'ячий жир. Він також міститься у яєчних жовтках, печінці, грибах і сирах. У весняно-літній сезон на забезпечення організму необхідною кількістю вітаміну D достатньо регулярного збалансованого харчування та перебування на вулиці 10-15 хвилин.

МОЗ застерігає: "Не призначайте собі дієтичні добавки самостійно". Важливо пам'ятати, що кожна людина потребує різної кількості вітаміну D, і передумовою є обговорення цього питання з лікарем. Надмірне споживання вітаміну D може призвести до накопичення кальцію у суглобах, нирках та інших органах, що негативно позначиться на здоров'ї.

Для підтримки здоров'я серця рекомендується обмежити споживання солі і цукру. Також Центр громадського здоров'я надає поради щодо зміцнення імунітету восени.