Як успішно організувати мобілізацію? Екссуддя Конституційного суду дав підказку владі

Колишній суддя Конституційного суду Віктор Шишкін заявив, що всі українці повинні мати рівні обов'язки щодо захисту країни, але способи виконання цих обов'язків мають бути різними. За його словами, не потрібно створювати нові законопроекти про мобілізацію, в яких передбачено можливості уникнення служби. Він також вважає, що власті повинні визначити, як використовувати ресурси громадян для захисту країни. Він нагадав, що мобілізація не означає лише службу на фронті, але і роботу в тилу, таку як охорона складів, підприємства для військових, розчищення залишків після обстрілів та багато іншого.

Шишкін також вважає, що не потрібно звільняти від мобілізації людей з інвалідністю, студентів, колишніх полонених та тих, у чиїх родинах є загиблі. Натомість, варто мобілізувати їх для небойових завдань у тилу і продумати різну оплату для мобілізованих груп. Шишкін також зазначив, що для проведення мобілізації не обов'язково оголошувати війну.

Під мобілізацією ми чомусь розуміємо тільки одне: окопи. Але мобілізація має бути багатоаспектною: не лише для фронту, а й для тилу. Хтось має охороняти склади, працювати на військових підприємствах, розчищати завали після обстрілів, гасити пожежі, будувати фортифікаційні споруди, лікувати поранених, забезпечувати евакуацію людей тощо

Віктор Шишкін вважає, що оголошення чи неоголошення війни в контексті мобілізації - це лише спекуляції людей, які хочуть уникнути своїх обов'язків щодо захисту Батьківщини.