Як виросте виробництво водню до 2030 року. Дослідники зробили сумний прогноз

Світове виробництво водню до 2040 року зростатиме до 240 мільйонів метричних тонн

Дослідження німецької консалтингової компанії Roland Berger показало, що за прогнозами до 2030 року річне світове виробництво водню зростатиме до 110 мільйонів метричних тонн, а до 2040 року може сягнути 240 мільйонів метричних тонн. Ці дані наведені у дослідженні Offshore Energy, про яке повідомляє Екополітика.

Зазначається, що виробництво водню зросло буде в середньому на 2% щорічно до 2030 року, а зелений водень буде складати приблизно 12% загального обсягу. Дослідження також виділило, що попит на водень буде все більш різноманітним. За даними прогнозу, у 2040 році 48% виробленого водню буде використовуватись оборонною промисловістю, 30% - транспортним сектором, 15% - енергетикою, а 7% - для опалення будівель.

Партнер Roland Berger Уве Вайхенгайн зауважив, що згідно з оцінками компанії, до 2030 року на електролізних заводах буде встановлено потужність у 119 ГВт. Це менше половини з 260 ГВт, які обіцяли влади всіх країн у всьому світі, і лише частка з 590 ГВт, необхідних для обмеження глобального потепління до 1,5°C.

За словами Уве Вайхенгайна, "2030-ті роки стануть критичним десятиліттям для водневої промисловості". Він попередив, що спостерігатиметься величезне прискорення процесів декарбонізації та виробництва водню.

Розглядаючи перспективи розвитку водневої енергетики, партнерка Roland Berger Івонн Руф зазначила, що у 2030-х роках щороку світ має додавати стільки ж потужностей, скільки за весь попередній десятиліття. Тому наступні кілька років мають вирішальне значення для створення необхідних структурних умов.

Вона додала: "Головне завдання наступних років - створення структурної основи. Оскільки ізольовані стимули та правила призводять до ізольованих проєктів".

Дослідники рекомендують масштабувати та розширювати структурні політичні рішення, які сприяють виробництву зеленого водню. Наприклад, закон США про зниження інфляції шляхом підтримки недорогого виробництва водню потрібно поширити.