Альтернативне майбутнє України

Світлина жінки, що тримає прапор України
Світлина жінки, що тримає прапор України

Зимою війна в Україні помалу зменшуватиметься. Незалежно від результатів американських виборів, політика США щодо України не зазнає радикальних змін. Пріоритетом для Камали Гарріс буде Азійсько-Тихоокеанський регіон, а не Європа чи Україна. Якщо Трамп повернеться до влади, цікаво буде побачити, як він завершить війну. Але ймовірно, мирний договір буде коштувати Україні...

В Україні та Росії кількість людей, готових воювати на фронті, зменшується. Прокуратура розслідує справи про самовільне залишення частини або дезертирство для кожного 14-го українського військовослужбовця, але за даними журналіста-військовослужбовця Володимира Бойка, кількість таких випадків ще більша.

В Росії також зменшується кількість бажаючих воювати в Україні, незважаючи на збільшення грошового заохочення. Тож або обидві країни реально змінять свої підходи щодо мобілізації військового складу, або взимку масових бойових дій не буде. Якщо в жодній з країн владний режим не зазнає колапсу, фронт стабілізується, а війна буде спрямована на знищення критичної інфраструктури. Проте, це не призведе до зміни влади в Україні чи Росії.

У зв'язку з ракетно-дроновою війною, запит на мирні перемовини зростатиме в обох країнах. Оскільки ця війна негативно впливає на цивільне населення та на економіку. За неразбірливої соціальної несправедливості та корупції, люди все частіше ставлять справедливість вище за безпеку. Особливо, якщо бойова активність зменшується.

Президент Зеленський стане перед важливим вибором, якщо війна зайде у тупік. Він має вирішити, підписувати перемир'я та проводити вибори чи продовжувати війну. Якщо війна затягнеться, все більше молодих командирів буде мріяти про "наведення порядку" в країні. А запит на справедливість, що швидко зростатиме, створить широкі можливості для цього. Проте, такий сценарій можливий лише за умови нової холодної війни між Заходом та Китаєм.

Особливу увагу треба приділити не тільки лідеру рейтингів Валерію Залужному, але й молодим полковникам та генералам, які можуть мати амбітні плани та бажання "привести в країні лад".

Якщо Зеленський використовуватиме війну для продовження свого президентства, коли стане очевидно, що війна затягнулася, соціальна несправедливість та корупція будуть переважати, і шанси на появу в Україні "українського Пак Чон Хі" зростатимуть.

На завершення: вистачило всього кількох тисяч військових, щоб в Південній Кореї відбулася переміна влади. Так що все можливо.

Читайте також