Аналітики ISW оцінили втрати росіян на війні

Кількість загиблих росіян в Україні зростає

Кількість загиблих росіян в Україні почала значно зростати у жовтні 2023 року. Однак російські війська продовжують наступальні операції в Україні, не зважаючи на важкі втрати. Про це йдеться у звіті американського Інституту вивчення війни (ISW).

Згідно з звітом, за даними російських ЗМІ, з початку повномасштабного вторгнення в лютому 2022 року в Україні загинуло понад 75 000 російських військовослужбовців.

Аналізуючи дані відомств РФ, російські ЗМІ встановили, що з лютого 2022 року по грудень 2023 року загинуло від 66 000 до 88 000 російських військовослужбовців.

Зазначається, що кількість загиблих російських військових в Україні почала неухильно зростати після початку локальних російських наступальних операцій на сході України в жовтні 2023 року, а з середини 2023 року більшість загиблих складали російські добровольці.

За оцінками американської розвідки за грудень 2023 року, російські війська втратили з початку повномасштабного вторгнення 315 000 осіб. Аналітики ISW стверджують, що оцінка російських ЗМІ узгоджується з американською оцінкою, виходячи зі стандартного співвідношення поранених до вбитих для російських військ в Україні - три до одного.

Проте російські війська наразі підтримують наступальні операції в Україні, попри важкі втрати. Відповідно до звіту, "Росія генерує нові сили приблизно зі швидкістю, еквівалентною поточним російським втратам, що дозволяє російським військам постійно посилювати підрозділи і регулярно проводити ротацію на оперативному рівні".

Однак аналітики зазначають, що наразі неясно, чи зможе Росія продовжувати наступальні операції в такому ж способі на більш високому оперативному рівні з ще більшими втратами.

Згідно з даними британської розвідки, за два роки війни проти України Росія втратила значну кількість особового складу та військової техніки. Президент Володимир Зеленський також повідомив, що втрати російських загарбників в Україні вп'ятеро перевищують втрати Сил оборони.

Читайте також:

  • Втрати росіян в Україні. Журналісти встановили імена десятків тисяч загиблих
  • Два роки війни: що далі? Вісім іноземних експертів про майбутнє України