Аналітики ISW з'ясували, кого Путін бачить новим "керівником" України

Кремль має намір повернути до влади в Україні Віктора Медведчука, який є союзником російського диктатора Володимира Путіна.

Таку думку у щоденному звіті висловили аналітики американського Інститут вивчення війни (ISW) із посиланням на дискусії, які відродив "колишній міністр оборони" так званої ДНР Ігор Гіркін. Він заявив, що Кремль сподівається поставити Медведчука на чолі з альтернативним українським урядом у разі перемоги у війні.

"Ця розмова нагадує попередні чутки у ЗМІ про потенційний план Кремля поставити опального колишнього українського президента-втікача Віктора Януковича на посаду лідера України на початку 2022 року", пишуть експерти.

Підписуйтесь на наш телеграм канал новин - INKORR

Водночас бойовик Гіркін і пов'язаний із Кремлем "військовий блогер" Саша Коц узяли під сумнів придатність Медведчука і можливість того, що він коли-небудь дійсно посяде таку позицію.

10 січня президент Володимир Зеленський позбавив громадянства України народних депутатів від забороненої "Опозиційної платформи За життя" Віктора Медведчука, Тараса Козака, Рената Кузьміна і колишнього члена групи "Воля народу" Андрія Деркача.

У квітні президент повідомив про затримання Віктора Медведчука. Спецоперацію провела СБУ. Медведчук переховувався 48 днів. Маскувався у формі ЗСУ. ФСБ планувала вивезти його за кордон. Його дружина Оксана Марченко втекла до Росії.

У вересні Медведчука передали росіянам в рамках обміну під час звільнення з російського полону 215 українських захисників. Медведчука підозрюють в державній зраді й сприянні діяльності терористичної організації.