Аномальна спека вплине на цьогорічну врожайність - експерт

Аномальна спека шкодить урожайності - експерт
Аномальна спека шкодить урожайності - експерт

Прогнозується, що цього сезону буде зібрано приблизно 77 млн тонн зернових та олійних культур, з яких 60 млн тонн можна експортувати. Такий прогноз зробив заступник голови Всеукраїнської аграрної ради (ВАР) Денис Марчук на брифінгу "Війна, спека, відключення. Як працює зараз українська аграрна галузь?". Проте, прогнозована цьогорічна врожайність зменшилась на 5 млн тонн порівняно з минулим роком.

"З війною додалась аномальна спека, яка сьогодні створює труднощі. Проблема стосується ярих культур, таких як соняшник, кукурудза, соя. Зараз іде пік цвітіння, а коли така спека, воно не має можливості розвиватись, що впливає на врожайність", - зазначив Марчук.

Несмотря на це, експортний потенціал сягає 57,5 млн тонн зернових та олійних, що вважається непоганим показником. За словами експерта, виготовлення 60 млн тонн матиме велике значення для експорту на зовнішній ринок, оскільки всередині країни споживається не більше 15-16 млн тонн.

Заступник глави ВАР також повідомив, що наразі зібрано більше 10 млн тонн пшениці, ячменю, жита, ріпаку, а в окремих регіонах почали молотити сою. Очікується, що загальний обсяг збору зернових складе приблизно 55-56 млн тонн.

Джерело: Укрінформ

Читайте також