Азербайджан може почат експорт газу через Україну - ЗМІ

Транспортування газу через Україну - ЗМІ
Транспортування газу через Україну - ЗМІ

Азербайджан пропонує Україні та Європейському Союзу постачати природний газ до Європи через українську газотранспортну систему. Контракт з Росією закінчується наприкінці цього року.

За інформацією видання Bloomberg, тривають переговори з владою України, ЄС та Росією, і всі сторони мають інтерес до продовження поставок.

"Ми будемо допомагати, якщо зможемо", - сказав президент Азербайджану Ільхам Алієв. "Я думаю, що цю угоду можна продовжити".

За його словами, країни, такі як Австрія і Словаччина, стануть у "серйозній біді", якщо постачання російського газу через Україну припиняться, тому їм доведеться платити "сотні і сотні мільйонів" за газ інших країн. Алієв також наголосив, що Азербайджан намагається бути "обережним", оскільки його раніше помилково звинувачували в реекспорті російського газу.

Президент Азербайджану вказав, що видобуток газу в їхній країні зростатиме завдяки новим та існуючим проєктам у Каспійському морі.

У 2022 році Азербайджан підписав меморандум про взаєморозуміння з Європейською комісією з метою подвоєння експорту газу в Європу до 20 мільярдів кубометрів до 2027 року.

За словами Алієва, країна "рухається до цієї мети". У цьому році експорт до Європи збільшиться майже до 13 мільярдів кубометрів з 11,8 мільярда кубометрів у 2023 році та 8 мільярдів кубометрів у 2021 році.

Поставки здійснюватимуться через "Південний газовий коридор", який з'єднує Азербайджан із Європою через Грузію та Туреччину, повідомив Алієв.

Джерело: УНІАН

Читайте також