Білий дім відреагував на пропозицію спікера Джонсона надати допомогу Україні у вигляді позики

Білий дім віддає перевагу версії законопроєкту про допомогу Україні

Білий дім віддає перевагу версії законопроєкту про допомогу Україні, за яку проголосував раніше Сенат. Цей законопроєкт передбачає виділення Україні 60 мільярдів доларів.

Законопроєкт, що відповідає інтересам національної безпеки США

Директор зі стратегічних комунікацій Ради національної безпеки США Джон Кірбі заявив, що ця версія законопроєкту відповідає інтересам національної безпеки США. Так Кірбі відреагував на пропозицію спікера Палати представників Майка Джонсона, щоб замість допомоги надати Україні позику.

"Ми вважаємо, що той законопроєкт, який був ухвалений у Сенаті, дуже добре відповідає нашому сильному бажанню продовжувати підтримувати Україну. Він добре відповідає потребам оборони України, а також потребам оборони Ізраїлю та іншим питанням нашої національної безпеки в усьому світі. Тож ми продовжуємо закликати спікера Джонсона винести цей законопроєкт на розгляд, проголосувати за нього та рухатися далі. Ми знаємо, що є сильна підтримка його в обох партій, якщо буде можливість голосувати", - сказав Джон Кірбі.

Україні важко повертати позику в час війни

У Пентагоні додали, що Україні в час війни було б дуже важко віддавати позику. Крім того, альтернативний законопроект потрібно було б узгоджувати з низкою урядових відомств.

"Я знаю, що в Конгресі тривають переговори. Не буду забігати поперед цього. Наразі нам потрібне додаткове фінансування. Такій країні, як Україна, що переживає війну, я думаю, буде дуже важко повернути ці кредити. І це те, що потребує опрацювання не лише з Міністерством оборони, а й з Державним департаментом та Білим домом", - зазначила заступниця речника Пентагону Сабріна Сінгх.

Пропозиція надати Україні позику або ленд-ліз

Раніше Джонсон запропонував альтернативу законопроєкту про підтримку України та інших партнерів. Він пропонує надати Києву допомогу у вигляді позики або ленд-лізу, "щоб платники податків США не витрачали десятки мільярдів доларів без жодних сподівань отримати їх назад".

Ця пропозиція відрізняється від законопроєкту, ухваленого раніше в Сенаті, що передбачає виділення 95 мільярдів доларів: 60 мільярдів Україні, а решту - іншим союзникам США, зокрема Ізраїлю та країнам Індо-Тихоокеанського регіону. Якщо Палата представників ухвалить такий альтернативний законопроект, сенат муситиме голосувати за нього знову, бо він відрізнятиметься від проголосованого.

Більшість конгресменів підтримують версію законопроєкту про допомогу Україні

У Білому досі вважають, що більшість конгресменів в Демократичній та Республіканській партіях підтримують сенатську версію законопроєкту про допомогу Україні й готові її проголосувати, але спікер Палати представників відмовляється виносити його на голосування.

Джерело: Голос Америки