Болгарія допомогла заробити Росії 1 млрд євро, попри західні санкції – Politico

Кремль заробив додатково 1 млрд євро завдяки використанню лазівок в санкційних правилах ЄС за допомогою Болгарії. За інформацією Politico, Болгарія дозволила російській нафті потрапити на місцевий російський нафтопереробний завод, який потім експортує різне паливо до країн ЄС.

Також, це спричинило прибуток у розмірі 500 млн євро для власника нафтопереробного заводу "Лукойл" з моменту набуття чинності звільнення від податку 5 лютого.

Фахівці з санкцій стверджують, що такі дії не порушують санкцій і є законними.

Але країни ЄС та законодавці в Болгарії вимагають посилення правил, оскільки Європейська комісія готує новий пакет санкцій проти Росії.

У чому полягала лазівка

Болгарія має великий нафтопереробний завод "Лукойл", який забезпечує 80% потреб країни в паливі. Однак, Болгарії заборонено продавати нафтопродукти за кордон згідно із санкціями ЄС. Але є виняток - Болгарія може дозволити експорт, якщо ці продукти призначені для використання в Україні або не можуть зберігатися в Болгарії через ризики для довкілля та безпеки. Саме на цьому принципі Болгарія зуміла експортувати паливо до країн ЄС.

Реакція уряду Болгарії

За допомогою цих винятків, Болгарія експортувала близько 3 млн барелів російського палива морем з березня по липень цього року. Це дає Болгарії прибуток і допомагає уряду збирати до 250 млн євро податків.

Нагадаємо, розмір виданих кредитів в Росії досяг 101,2 трлн рублів за дев'ять місяців 2023 року. Інфляція в Росії також зросла до 6% у вересні 2023 року.