Британія та Німеччина підписали нову оборонну угоду

Підписання нової оборонної угоди Британії та Німеччини
Підписання нової оборонної угоди Британії та Німеччини

Британія та Німеччина уклали нову оборонну угоду

Британія та Німеччина уклали нову оборонну угоду, яку вони назвали найбільш всеохоплюючою за останні десятиліття. Країни зобов'язалися терміново реінтегрувати оборонну промисловість Великобританії в європейські ланцюги постачань після Brexit.

Про це пише FT.

Новий міністр оборони Великобританії Джон Хілі, виступаючи в Берліні в середу, розкритикував своїх попередників-консерваторів за те, що вони допустили "сім років... протягом яких життєво важливі відносини Британії з багатьма європейськими союзниками були в кращому випадку напруженими". Він пообіцяв "перезавантажити" стратегічну позицію країни на континенті.

"Європейська безпека буде першим зовнішньополітичним та оборонним пріоритетом цього уряду", - заявив Хілі, представляючи низку зобов'язань з Німеччиною, найбільшим оборонним витратником континенту. Це стане "першим кроком" у "прагненні до більшої промислової співпраці" у сфері оборони.

Хілі відкинув оборонні зобов'язання попереднього уряду як здебільшого беззмістовні "папірці" порівняно з новою декларацією.

Його візит до Берліна є першим у 48-годинному європейському турне, яке включатиме зупинки у Франції, Польщі та Естонії, оскільки новий лейбористський уряд Великобританії прагне поставити НАТО та Україну в центр своєї зовнішньополітичної програми.

Вітаючи свого колегу, міністр оборони Німеччини Борис Пісторіус заявив, що настав час поставити відносини з Британією "на нову основу", оскільки Європа прагне вирішити зростаючі проблеми безпеки, пов'язані з переозброєнням та стримуванням Росії.

Пісторіус наголосив на необхідності терміново розробити нову високоточну зброю дальнього радіусу дії для європейських членів НАТО. "Довгострокова мета тут - спільна розробка, закупівля та виробництво", - сказав він.

"Протягом багатьох років існувала ціла низка спільних оборонних проектів [з Великобританією], від яких виграли обидві сторони. Наприклад, Eurofighter/Typhoon [винищувач], A400m [транспортний літак] і Boxer [бойова машина піхоти]", - додав Пісторіус.

"Ми кажемо [зараз], що хочемо і маємо працювати ще тісніше разом".

Заклик до тіснішої співпраці між Україною та британськими і німецькими оборонними компаніями прозвучав лише через кілька тижнів після того, як було викрито передбачуваний російський план вбивства Арміна Паппергера, генерального директора найбільшої німецької оборонної компанії Rheinmetall.

Читайте також