Чехія змінила виплати на житло для українських біженців

Збільшення виплат на житло для вразливих осіб у Чехії

З 1 січня 2024 року в Чехії набули чинності поправки до закону Lex Ukrajina, які передбачають збільшення виплат на житло для вразливих осіб. Термін безплатного проживання буде скорочений до 90 днів для всіх біженців, навіть для вразливих осіб, повідомляє ProUkrainu.

Згідно зі змінами, виплата на одну людину складатиме 6 тис. крон (10 тис грн), якщо житло зареєстровано, а 4,8 тис крон (приблизно 8 тис. грн), якщо житло не зареєстровано. Отримання коштів передбачає наявність офіційного договору оренди квартири з власником.

Крім того, установою, яка надає безплатне житло, буде виключно KACPU в Остраві. Помешкання може надаватись і в інших містах, але розподіл буде здійснюватись саме в Остраві. Також біженці вже не зможуть обирати тип житла та регіон свого проживання.

Робота для українців у Чехії

Українці, які шукають притулку в Чехії, не мають затримуватись з пошуком роботи, оскільки в країні є багато вакансій, на які залюбки беруть українців. Це дозволяє українським біженцям більш швидко знайти роботу без довгих пошуків.

Чехія є однією з країн, де інтеграція біженців проходить без проблем, особливо щодо пошуку роботи. На чеському ринку завжди було багато вакансій в окремих сферах. Завдяки українським біженцям вдається частково заповнити ці вакансії.

За два роки прибуло до 373 тис. біженців з України, включаючи пенсіонерів та дітей, через російське вторгнення. З них, 123 тис. особи, які отримали статус тимчасового захисту, вже знайшли роботу. Решта осіб в основному є непрацездатними.

Детальніше: Як зміниться життя українських біженців у Чехії