"Цей злочинний вулик має бути зруйнований" – МЗС анонсувало нові кроки вигнання Росії з Радбезу ООН

Процес делегітимізації перебування країни-агресорки Російської Федерації в складі Ради Безпеки ООН розпочався.

Зараз готуються наступні кроки на цьому шляху. Про це сказав міністр закордонних справ Дмитро Кулеба на брифінгу.

"Наприкінці грудня ми зробили важливі кроки для позбавлення РФ її статусу постійного члена Радбезу ООН і члена ООН у цілому. МЗС навело безумовні докази узурпації РФ місця в Радбезі в обхід процедур, визначених Статутом ООН. Скажу відверто, в низці столиць із подивом дізналися про факт незаконного перебування РФ у Радбезі", розповів Кулеба.

Низка країн уже підтримали Україну у цьому питанні. Інші дали зрозуміти, що підтримують, але поки що не кажуть про це публічно. Треті уважно вивчають ситуацію і піднімають архіви, заявив міністр.

Підписуйтесь на наш телеграм канал новин - INKORR

"РФ говорить, що не звертає на це уваги, але непублічно ми знаємо, що ця тема їх, м'яко кажучи, турбує. По суті, ми започаткували процес делегітимізації перебування Росії в Радбезі ООН. Зараз ми готуємося до наступних кроків на цьому шляху. Вони передбачатимуть і подальші офіційні заяви, і широку кампанію з публічної адвокації", сказав Кулеба.

Міністр закликав українців, усі організації громадянського суспільства активно долучатися до кампанії з позбавлення РФ статусу постійного члена Радбезу ООН.

"Цей злочинний вулик має бути зруйнований", сказав.

Україна закликала держави-члени ООН позбавити РФ статусу постійного члена Ради Безпеки ООН. Також ‒ виключити Росію з ООН.

У листопаді Генеральна асамблея ООН ухвалила резолюцію про виплату Росією репарацій Україні.

Україна представила послам 30 держав проєкт спеціального міжнародного трибуналу для покарання Росії.

Читайте також: