Центри для біженців заповнені вщент: одна з країн ЄС б'є на сполох

Нідерланди стикаються із проблемою розміщення українських біженців

У муніципальних притулках Нідерландів зайнято понад 99% місць, але люди продовжують прибувати. Кілька центрів навіть можуть тимчасово закритися найближчим часом.

За перші тижні 2024 року до реєстраційного центру в Утрехті звернулися понад 3 тис. українців. Після реєстрації там, вони переїжджають до муніципального притулку. Але доступні місця вже закінчуються.

Єап Донкер з пожежної станції Veiligheidsregio Utrecht повідомив, що один з центрів біженців вже переповнений і не може приймати нових людей. Він наголосив, що змушений тимчасово закрити двері через неможливість забезпечити нормальні умови проживання.

Є ймовірність того, що нам доведеться тимчасово закрити двері у найближчі тижні. Ми не хочемо цього, але у нас немає іншого вибору, оскільки психічні та фізичні умови життя, такі як гігієна, більше не можуть бути гарантовані. Це означає, що люди можуть опинитися на вулиці - сказав Донкер.

Уряд Нідерландів також розглядає варіант стимулювання самостійності українських біженців, щоб звільнити трохи місць у муніципальних притулках. Наприклад, змушувати їх платити за притулок, якщо у них є достатній дохід.

Наразі в Нідерландах проживають близько 100 тис. українців, які втекли з війни в Україні. Багато з них живуть у муніципальних притулках та отримують допомогу від волонтерів та неурядових організацій.