Чи можлива мобілізація багатодітних батьків: відповідь юристки

Мобілізація може стати обов'язковою для батьків, які не сплачують аліменти

У новому законопроєкті про посилення мобілізації передбачається призов до армії для батьків, які розлучені з дружиною та не виплачують аліменти дітям. Про це повідомляє юристка Христина Очкур. За її словами, чоловіки, які мають троє або більше дітей, але не платять аліменти, можуть бути призвані на службу, незалежно від того, що вони мають багатодітну сім'ю.

Як зазначає юристка, у разі прийняття закону, такий чоловік втрачає право на відстрочку, а Територіальні Центри Комплектування та Служби Проведення (СП) мають законні підстави, щоб призвати його до армії.

Обговорення проекту закону про мобілізацію

Раніше голова комітету Верховної Ради заявив, що справедлива мобілізація повинна передбачати ротацію військових. Він наголосив, що питання мобілізації є пріоритетним в Україні.

На засіданні 23 лютого Верховна Рада прийняла за основу та в цілому законопроєкт про демобілізацію призовників.

Кабінет міністрів також вніс до Верховної Ради законопроєкт щодо поліпшення процесу мобілізації і військового обліку. Зокрема, уряд пропонує змінити призовний вік з 27 до 25 років, а також встановити обмеження для громадян, які ухиляються від призову та військової служби.