Чи справді змиваються гріхи? ПЦУ спростовує міфи про Водохреща

Православна церква України спростувала міф, що богоявленська, хрещенська і йорданська свята вода має різну силу. Про це повідомила Православна церква України в Facebook.

Вони підтвердили, що це назви однієї і тієї ж святої води, яку називають великою агіасмою. Ця вода освячена з нагоди свят Хрещення Господнього або Богоявлення і є рівноцінною.

Хрещення Господнє і Богоявлення

Хрещення Господнє і Богоявлення - це назви одного свята, яке відзначається 6 січня за новим календарем. В народній традиції його називають також Водохреща або Йордан. Спасителя Хрестив у водах Йордану.

Під час Хрещення вода освячується за чином великого освячення води, яке здійснюється лише двічі на рік. Ця вода називається великою агіасмою, тобто великою святинею.

Освячена вода

Освячена вода має благоодатні властивості для духовного розвитку людини. Не важливо, скільки води використовується, але головне - віра і спосіб життя людини. Усіх намагаються наблизитися до Господа і змінити себе в духовному розумінні.

Чин освячення води

Чин освячення води проводять у Навечір'я Богоявлення (5 січня) і на саме свято Хрещення Господнього (6 січня). У ці дні освячують воду в храмах та на річці Йордан. Водохреще є одним з найважливіших церковних свят, яке відзначає хрещення Христа і Його явлення як Спасителя та Месії.

Також можна прочитати про Водохреще 2024 та його традиції.

Джерело: https://www.facebook.com/Chas.OSVITNii/photos/a.216461786373188/4507390455872254