Цибуля в Україні стрімко дорожчає: що впливає на ціну

Ціна на цибулю у фірмі Винниця
Ціна на цибулю у фірмі Винниця

Помітне зростання цін на цибулю: причини і наслідки

Українській населенню пояснили, чому вартість цибулі значно зросла у 2024 році.

За даними керівниці відділу маркетингу оптового ринку сільськогосподарської продукції "Шувар" Тетяни Попович, на львівському оптовому ринку "Шувар" ціна на цибулю значно збільшилася. Якщо рік тому кілограм цибулі коштував 10,5 гривень, то зараз його ціна становить 14,5 гривень. Причини такого подорожчання на 38% криються у декількох факторах.

Ціни на цибулю

Перша причина - поганий урожай, спричинений неблагоприятними погодними умовами. Комбінація спеки та недостатнього дощу негативно вплинула на вирощування цибулі. Подорожчання витратних матеріалів, таких як добрива, паливо та електрика, також позначилося на ціні цибулі. Витрати на вирощування продукту зросли. Конфліктна ситуація в країні також ускладнила ситуацію, підвищивши витрати на доставку та зберігання продукції.

Також відзначається зменшення площ посівів через економічну невизначеність. Деякі фермери переорієнтувалися на інші культури через невизначену ситуацію на ринку.

Незважаючи на зростання цін, споживання цибулі в Україні не зменшилося, оскільки вона необхідна для приготування багатьох національних страв. Однак зростанням ціни люди почали економити, придбуючи закордонну цибулю або нижчої якості продукт.

Експерти прогнозують, що найближчим часом ціна на цибулю може продовжити зростати через нестачу внутрішнього товару на ринку. Ситуація покращиться лише весною, коли фермери зможуть зібрати новий врожай. Крім цього, в Україні також зросли ціни на соняшникову олію, хліб та сало.

Читайте також