Ціна на уран різко зросла: світ знову сподівається на ядерну енергетику

Ціна на уран різко зросла: світ знову сподівається на ядерну енергетику

Уран стає все дорожчим

Ціни на уран стрімко зростають, що свідчить про зростання інтересу до ядерної енергії. За останні 5 років ціна на уран зросла на 233%, що втричі більше, ніж золото і мідь, пише Bloomberg.

Це підігріває інтерес до акцій уранових компаній на фондовому ринку. Наприклад, вартість гірничодобувних компаній в Канаді зросла на 400% за останні 4 роки. Ринкова вартість компанії NexGen сягає майже 4 млрд доларів, хоча вона ще не почала продаж металу і не планує цього робити до 2028 року.

Проблема утилізації радіоактивних відходів залишається нерозв'язаною, що становить перешкоду для будівництва нових ядерних реакторів.

Попит на уран з боку Китаю, Індії, Японії, США та Європи зростає швидко, перевищуючи видобуток гірників. Одна з оцінок показує, що попит може перевищити пропозицію на 45 тисяч тонн на рік до 2030-х років. Російська ізоляція також призводить до дефіциту у постачанні.

Запаси урану розподілені по всій Землі, від Казахстану, який є найбільшим виробником, до Південної Африки. Однак, найбільше родовище знаходиться в басейні Атабаскі в Саскачевані, де розташований табір NexGen. Навколо нього працюють конкуренти та старі шахти.

Руда на цьому родовищі настільки багата на уран, що її доводиться "розбавляти" перед продажем.

Джерело: The Page

Читайте також: