ЗМІ: Чи варто Україні атакувати нафтопереробні заводи в РФ

ЗМІ: Чи варто Україні атакувати нафтопереробні заводи в РФ

Україна могла б різко збільшити атаки на нафтопереробні заводи в Росії для реального впливу на результат війни. Журнал Foreign Affairs раніше запропонував продовжувати атаки з дронів і зазначив, що США не повинні перешкоджати цьому. Автори стверджували, що такі атаки мають драматичний ефект, свідчать про зниження російського експорту нафтопродуктів і високі ціни на бензин в Росії. Однак, новий матеріал журналу доводить, що вигода для України від таких атак була незначною, а витрати - високими.

Втрати російських нафтових компаній від атак на нафтопереробні заводи дійсно склали близько 15 доларів за барель, але вони становлять краплю в морі порівняно з загальними доходами Росії від продажу нафти. Атаки відбувалися в недорогий спосіб і наносили шкоду Росії без серйозної ескалації або впливу на світову економіку. Щоб досягти реального впливу, Україні треба було б значно збільшити такі атаки, зменшивши обсяг нафти, яку може переробити Росія, і ускладнивши постачання пального для її армії та економіки.

Стверджується, що атаки України на російські нафтопереробні заводи мали б бути масштабними, так як в кампанії союзників під час Другої світової війни проти німецької нафтопереробної промисловості були використані сотні бомбардувальників і величезна кількість вибухівки.

Масштабна кампанія проти російських нафтопереробних заводів може вплинути на світові ціни на пальне. Знищення російської нафтопереробної промисловості призведе до збільшення пропозиції сирої нафти на ринку і зниження цін, але одночасно зменшить пропозицію готових нафтопродуктів і збільшить їх ціну.

Джерело: ZN.UA

Читайте також: