Білий дім може скасувати заборони військовим підрядникам США працювати в Україні - CNN

США можуть дозволити американським військовим підрядникам працювати в Україні
США можуть дозволити американським військовим підрядникам працювати в Україні

Адміністрація президента США Джо Байдена готується скасувати заборону на розміщення американських військових підрядників в Україні, повідомляє CNN з посиланням на свої джерела.

Представники адміністрації все ще працюють над цією політикою, і її ще не затвердив сам Байден, повідомляють чиновники.

"Ми не прийняли жодного рішення, і будь-яке обговорення цього питання наразі забагато передчасне. Президент наполягає, що він не розмістить американські війська в Україні", - сказав один з чиновників адміністрації.

За даними джерел, після затвердження цих змін, ймовірно, вони наберуть силу ще цього року. Це дасть можливість Пентагону укладати контракти з американськими компаніями на роботу в Україні вперше з 2022 року, коли Росія вторглася в країну. Чиновники вважають, що це допоможе швидше здійснювати технічне обслуговування та ремонт озброєння, яке використовується українськими військовими.

Чиновники адміністрації протягом останніх місяців серйозно розглядали зміну цього обмеження через досягнення Росії успіху на полі бою і призупинення фінансування США для України Конгресом. Вони вважають, що дозвіл американським підрядникам, що мають досвід та фінансуються урядом США, залишатися в Україні допоможе їм швидше відновлювати пошкоджене обладнання. Одна з передових систем, яка, за словами чиновників, скоріш за все потребуватиме регулярного обслуговування, - це винищувач F-16, яким Україна планує отримати пізніше цього року.

Компанії, які бажають отримати контракти, повинні будуть створити надійні плани для зменшення ризиків для своїх працівників, зазначає чиновник.

Нинішні та колишні чиновники, які мають досвід у розгляді питання розміщення підрядників в Україні, наголошують, що зміна політики не означає того, що українській території з'явиться таке ж велике американське присутність, як у Іраку чи Афганістані. Замість цього, українська територія буде працювати з декількома десятками або сотнями підрядників.

"Це буде більш конкретним і продуманим кроком для підтримки України в її території", - заявив відставний офіцер Алекс Віндман, який працював директором з європейських справ у Раді національної безпеки за часів президента Дональда Трампа.

Віндман наголошує на необхідності скасування обмежень протягом двох останніх років і каже, що адміністрація займається плануванням послаблення обмежень з початку цього року.

"Україна є союзником. Для США важливі національні інтереси в підтримці України, і існує безліч заходів для зменшення ризиків", - заявив Віндман CNN.

Джерело: Еспресо

Читайте також