Чому пенсіонер отримує маленьку пенсію за великого стажу: розбір експерта

незадовільна пенсія при великому стажі
незадовільна пенсія при великому стажі

Низькі пенсії пенсіонерів в Україні викликають питання щодо розрахунку

Експерт з пенсійних питань та журналіст Сергій Коробкін аналізує проблеми в системі нарахування пенсій в Україні за допомогою листа пенсіонера зі Львова. Цей випадок під назвою Роман, який отримує пенсію всього 3 825 грн після індексації, наводить на думку щодо справедливості розрахунків.

Згідно з аналізом, близько двох третин пенсіонерів отримують пенсію до 5 000 грн. Розмір пенсії залежить від стажу та розміру зарплати, де 40 років стажу дає право на пенсію не менше 40% від зарплати. Але існують проблеми в системі розрахунку пенсій.

Однією з ключових проблем є недостатня індексація середньої зарплати, що використовується для розрахунків. Крім цього, з 2004 року змінилося законодавство: тепер враховується зарплата за всі періоди з 1 липня 2000 року до моменту виходу на пенсію. Раніше пенсіонери могли обирати найбільш вигідний період для розрахунку - 2 або 5 років.

Експерт пояснює, що неможливість відмовитися від врахування зарплати після 2000 року, навіть якщо вона нижча, може негативно впливати на підсумковий розмір пенсії. У випадку Романа, його заробітки в 90-ті роки були вищі відносно середньої зарплати по країні, ніж у 2000-ні.

Проблема не в тому, коли людина народилася, коли вийшла на пенсію або коли працювала, а в недосконалості самого пенсійного закону.

Цей аналіз розкриває системні проблеми в українському пенсійному законодавстві, які приводять до низьких пенсій навіть для людей з великим трудовим стажем.

Читайте також