Перші винищувачі F-16 від Нідерландів вже в Україні, - міністр оборони

F-16 винищувачі Нідерландів прибули до України
F-16 винищувачі Нідерландів прибули до України

Міністр оборони Нідерландів Рубен Брекельманс повідомив про прибуття перших літаків F-16 до України.

Про це він написав у соціальній мережі X.

Вперше я маю офіційне повідомлення, що перші Нідерландські F16 були доставлені в Україну. Це дуже необхідно. Під час мого візиту до Харкова я бачив наслідки російських авіаційних нападів і часто лунала попереджувальна сирена. Решта 24 літаків надійдуть протягом наступних місяців.

— Ruben Brekelmans (@DefensieMin) October 6, 2024

За його словами, решта 24 літаки надійдуть протягом наступних місяців.

Під час несподіваного візиту до Києва Брекельманс також оголосив про інвестиції у розмірі 400 мільйонів євро у спільну з Україною розробку передових безпілотників. Половина цієї суми буде витрачена у Нідерландах, а решта - в Україні та інших країнах.

"Війна, звичайно, посилюється з кожним днем, і Україна створює більше бригад, яким всім потрібна підтримка, яким всім потрібне військове обладнання. Нам потрібно мати цей постійний потік підтримки", - заявив Брекельманс в інтерв'ю Reuters у Києві.

За його словами, план дій щодо безпілотників поєднає українські інновації та голландські знання для вдосконалення технологій, що використовуються на полі бою. Проект зосередиться на різних типах дронів - як розвідувальних та оборонних, так і атакуючих, оскільки Україні потрібні більш наступальні безпілотники для ураження військових об'єктів.

Нідерланди вже надали Україні військову підтримку на суму 10 мільярдів євро з початку повномасштабного вторгнення Росії, з яких витрачено близько 4 мільярдів.

Міністр оборони України Рустем Умєров під час зустрічі з Брекельмансом обговорив зміцнення співробітництва в межах авіаційної коаліції, зокрема щодо навчання екіпажів та постачання озброєння і запчастин для літаків F-16.

Читайте також