Чому Порошенка не випустили з України? «Європейська Солідарність» відповіла СБУ

Пресслужба партії "Європейська Солідарність" відреагувала на заяву Служби безпеки України, яка пояснила, чому Петра Порошенка не випустили за кордон. Партія стверджує, що Порошенко не планував зустрічатися з угорським прем'єром Віктором Орбаном, як це повідомили в СБУ.

З першого по восьме грудня Порошенко був запланувававав візити до Польщі та США. Неправдиве повідомлення, що відміна його відрядження пов'язана з зустріччю з Орбаном, розповсюдила Служба безпеки України. Жодних інших дат відміни не було.

Помітно, що до США не було допущено Порошенка й всіх депутатів "Європейської Солідарності", які отримали запрошення на Форум Міжнародного демократичного союзу і на зустрічі в Пентагоні, Конгресі, Держдепі США. Влада ще не змогла обґрунтувати ці відмови, а вигадки СБУ на це питання не дають відповіді, заявила партія.

Тими, хто спланував цю спецоперацію проти лідера "Європейської Солідарності", саме роз'ясненнями, фактично підіграють російським інформаційно-пропагандистським структурам, проти яких так "боролися". Позиція Порошенка залишається незмінною: після подій з 24 лютого і звірствах в Україні, немає можливості проводити переговори з Росією, стверджує партія.

У той же час партія хоче запитати, що подумають у Будапешті після таких заяв СБУ? Як ці дії СБУ позначаться на відносинах України та Угорщини? Кому вигідно створювати штучну напругу з країною, яка невдовзі голосуватиме щодо початку переговорів з ЄС у Брюсселі?

За логікою СБУ, на "дудку російських спецслужб" танцює Президент Європейської Ради Шарль Мішель, який відвідав Будапешт для обговорення розблокування питання про відкриття передприсутніх переговорів між Україною та ЄС, а також Президент Зеленський, який запрошує Орбана в Україну, повідомила партія.

Партія зазначила, що поступово виявляється парадокс в офіційних роз'ясненнях СБУ: Порошенка не випустили в Угорщину, а виявилося, що його не випустили і до Вашингтона. Одне безглуздями рішення відразу ударило по двох сторонах - оскоронились в Будапешті і поклали вірус у Вашингтон. Ці дії, безумовно, атакують внутрішню єдність України і шкодять нашій європейській інтеграції, підсумувала партія.

Раніше СБУ заявила, що не дозволила Порошенку виїхати через підготовку провокацій Росією.

Нагадаємо, Петра Порошенка не пропустили на кордоні, попри підписаний головою Верховної Ради документ про відрядження.

Петро Порошенко повинен був виступити на Саміті про геополітичні зміни у світі та потребу зміцнення трансатлантичної єдності на підтримку України.

Виявилося, що дозвіл Порошенка на перетин кордону було скасовано. Тому його не випустили за межі країни. Документ підписав заступник голови парламенту Олександр Корнієнко.