Демілітаризовані Аландські острови стали вразливим місцем Фінляндії в Балтійському морі — ЗМІ

Демілітарізовані Аландські острови у Балтійському морі
Демілітарізовані Аландські острови у Балтійському морі

Аландські острови: демілітаризація та безпека Фінляндії

Аландські острови в Балтійському морі є демілітаризованими, що означає їхнє відмовлення від державної служби та відсутність гарнізону на цій стратегічно важливій частині узбережжя Фінляндії.

Ці острови, які контролюють доступ до Фінської та Ботнічної заток, є вразливими місцями на Балтиці та іноді називаються "озером НАТО" через приєднання Швеції та Фінляндії до оборонного Альянсу в минулому році.

"Фінляндія — це ключ до оборони Північної Європи, а острови — це чорний хід для оборони Фінляндії. Демілітаризований статус вигідний лише Росії", — заявив Пекка Товері, фінський депутат Європарламенту.

Фінляндія має найбільшу армію воєнного часу в Європі, але залежить від Аландських островів для забезпечення зв'язку зі світом, оскільки 95% своїх товарів імпортується морем.

Незважаючи на це, Фінляндія не намірена ремілітаризувати Аландські острови.

"Звичайно, є вразливі місця. Але Сили оборони Фінляндії враховують це протягом десятиліть. Зараз вони використовують цю інформацію при плануванні оборони разом з НАТО. Крім того, будь-які зміни у статусі островів потребують узгодження з нашими друзями й партнерами", — заявила міністр закордонних справ Фінляндії Еліна Валтонен.

Фінляндія зобов'язана захищати Аландські острови в разі нападу на них, згідно з договорами про демілітаризацію. Хоча фінські сили оборони не проводять навчання безпосередньо на островах, вони регулярно тренуються в морських районах, подібних за географічним розташуванням до Аландських островів.

Джерело: ZN.UA

Читайте також