До кінця тижня Каховське водосховище перестане існувати

Пік розливу води з Каховського водосховища відбудеться вранці, 7 червня.

А за 2-4 дні Каховське водосховище щезне. Про це повідомило ПрАТ Укргідроенерго з посиланням на генерального директора компанії Ігоря Сироту.

Підписуйтесь на наш телеграм канал новин - INKORR

"Ми розуміємо, що протягом 2-4 діб водосховище буде повністю спрацьоване", зазначив він.

За словами Сироти, з урахуванням цього сценарію, стабілізація рівня в районах затоплення відбудеться, ймовірно, наступні 4-5 діб.

Проте пік розливу води з Каховського водосховища ще попереду. Він відбудеться вранці, 7 червня.

Водночас, президент України Володимир Зеленський сказав, що наслідки підриву російськими окупантами греблі Каховської гідроелектростанції будуть зрозумілі після того, як почне сходити вода.

За його інформацією, буде затоплено від 35 до 70 населених пунктів. Будуть великі проблеми щодо підвозу питної води, будуть великі проблеми з питною водою навіть там, де не затоплено.

Глава держави наголосив, що на випадок підриву дамби були розроблені плани у спеціальних служб.

Вночі 6 червня у соцмережах з'явилися повідомлення про руйнування Каховської ГЕС. Вранці в оперативному командуванні "Південь" Сил оборони заявили про підрив російськими військами Каховської ГЕС.

Російська окупаційна влада спочатку заперечувала факт руйнування, а згодом заявила, що верхню частину Каховської ГЕС зруйновано внаслідок нібито обстрілу українськими військами, дамбу водосховища не зруйновано. Проте Україна ще минулого року повідомляла про мінування окупантами ГЕС і небезпеку підриву.

На станції повністю зруйнована машинна зала і ГЕС відновленню не підлягає. Через підрив дамби до 80 населених пунктів опинилися під загрозою підтоплення.