Є зв’язок між вакцинами проти коронавірусу та деякими хворобами: результатати дослідження

Вакцини проти коронавірусної інфекції пов'язані з невеликим збільшенням неврологічних та серцево-судинних захворювань, а також захворювань крові. Про це йдеться у найбільшому глобальному дослідженні безпеки вакцин, пише Bloomberg.

З'ясувалось, що у тих, хто отримав щеплення мРНК-вакцинами компаній Pfizer Inc., BioNTech SE та Moderna Inc., частіше виявляли міокардит. А в тих, хто щепився вакциною AstraZeneca Plc, зафіксований підвищений ризик утворення тромбів у мозку.

Міокардит, або запалення серцевого м'яза, постійно виявлявся після першої, другої та третьої дози мРНК-вакцини, як показало дослідження. Зокрема це спостерігалося після введення другої дози вакцини Moderna. Перша і четверта дози тієї ж вакцини також були пов'язані зі збільшенням перикардиту (запалення перикарда, або зовнішньої оболонки серця).

Вірусно-векторні вакцини також пов'язували з підвищеним ризиком розвитку синдрому Гійєна-Барре, неврологічного розладу, при якому імунна система помилково атакує периферичну нервову систему.

Зазначається, що за останні три роки у світі було введено понад 13,5 млрд доз вакцин проти Covid, що врятувало понад мільйон життів лише в Європі. Однак є невелика частина людей, яка постраждала від вакцин, що викликало дебати про їхню користь та шкоду.

Які побічні дії виявили дослідники

Дослідники виявили статистично значуще збільшення випадків синдрому Гійєна-Барре протягом 42 днів після першого щеплення розробленою в Оксфорді вакциною ChAdOx1 або Vaxzevria, чого не спостерігалося при застосуванні мРНК-вакцини.

Vaxzevria пов'язували з триразовим збільшенням тромбозу церебральних венозних синусів, типу згустків крові в мозку. Невеликий ризик призвів до відкликання або обмеження використання вакцини в Данії та багатьох інших країнах. Міокардит також був пов'язаний з третьою дозою Vaxzevria у деяких, але не у всіх досліджуваних групах населення.

Дослідження показало: після введення вірусно-векторних вакцин є ймовірний ризик поперечного мієліту - запалення спинного мозку. Після введення як вірусно-векторних, так і мРНК-вакцин є ризик гострого розсіяного енцефаломієліту - запалення і набряк головного і спинного мозку.

Було зафіксовано сім випадків гострого розсіяного енцефаломієліту після вакцинації вакциною Pfizer-BioNTech, тоді як очікувалося лише два випадки.

Непереносимість фізичних навантажень, надмірна втома, оніміння та "туман у голові" були одними з найпоширеніших симптомів, виявлених у понад 240 дорослих із хронічним поствакцинальним синдромом в окремому дослідженні, проведеному Єльською школою медицини. Причина синдрому поки що невідома, для нього не існує діагностичних тестів або перевірених засобів лікування.

Нагадаємо, Кабінет міністрів скасував заходи з охорони громадського порядку та забезпечення громадської безпеки, спрямовані на запобігання поширенню Covid-19. Таке рішення було ухвалено у зв'язку з завершенням карантину.

В Україні початок поширення Covid-19 було зафіксовано 3 березня 2020 року, коли підтвердився перший випадок хвороби в Чернівецькій області. З 12 березня 2020 року влада запровадила карантин. Тоді було закрито навчальні й торговельні заклади, крім продуктових магазинів, аптек, автозаправок і банків.