ЄІБ готує пакет підтримки енергосектору України на 250 млн євро

Пакет підтримки енергосектору України
Пакет підтримки енергосектору України

Міністр фінансів України Сергій Марченко провів онлайн зустріч з головою Європейського інвестиційного банку (ЄІБ) Надеє Кальвіно та головою представництва ЄІБ в Україні Жаном Еріком де Загоном.

Темою розмови був стан випровадження спільних програм та нові проекти підтримки. Уряд України і ЄІБ активно працюють над підготовкою нових фінансових угод, повідомили представники Міністерства фінансів.

"Європейський інвестиційний банк систематично підтримує Україну в пріоритетних напрямах. І ми продовжуємо розширювати наше партнерство. В цілому, ЄІБ запропонував 26 проектів з фінансуванням у державному секторі на суму 5,3 млрд євро", - заявив Сергій Марченко.

Загальний обсяг спільних проектів у державному та приватному секторах є найбільшим у всю історію співпраці і складає понад 7 млрд євро. З початку повноформатної війни ЄІБ надав близько 2 млрд євро інвестицій у всі галузі.

Фінансову підтримку банк спрямовує на задоволення пріоритетних потреб країни, зокрема на відновлення критичної інфраструктури та енергосистеми.

Міністр фінансів заявив про критичну потребу в підтримці енергетичного сектору України та розробці нових проектів з відновлення та розвитку електроенергетики в країні. Очікується, що банк найближчим часом затвердить пакет підтримки енергетичного сектору України на суму 250 млн євро.

Щодо поточних ініціатив, сторони обговорили фінансування ЄІБ проектів малого та середнього підприємництва через такі українські банки як "Укргазбанк", "Прокредит Банк" та "Укрексімбанк". Також було обговорено підготовку до підписання фінансової угоди між Україною і ЄІБ щодо проекту "Впровадження системи екстреної допомоги населенню за єдиним номером 112". Крім цього, сторони розглянули потенційні спільні проекти, зокрема ті, які спрямовані на забезпечення житлом громадян України.

Сторони домовились продовжувати працю над поточними і потенційними проектами та залученням нових інвестицій ЄІБ в Україну.

Читайте також