Експерти МАГАТЕ не змогли встановити причину пожежі на ЗАЕС

Експерти безрезультатно аналізують причини пожежі
Експерти безрезультатно аналізують причини пожежі

Фахівці Міжнародного агентства з атомної енергії (МАГАТЕ) перевірили пошкоджену градирню на Запорізькій АЕС, яка постраждала від пожежі. Поки не встановлено її причину.

Експерти відвідали градирні станції для огляду наслідків пожежі. На їхню думку, ймовірно, пожежа виникла у внутрішній частині башти на висоті 10 метрів.

Окупанти не дозволили команді МАГАТЕ отримати доступ до басейну холодної води на градирні. Під час відвідування було помічено вигорілі ділянки і виявлені фрагменти бетону та пластику, що впав у басейн. Зразки розплавленого пластику були зібрані для подальшого дослідження. За відсутності запаху сірки, вважається, що вогонь був спричинений пластиком.

Шини та дрони у місці пожежі не були помічені. Також відсутні ознаки пошкодження уламків біля градирні. Навколо градирень, які знаходяться близько 1,5 км від реакторів, немає радіоактивних речовин.

Команда МАГАТЕ поки не робить остаточних висновків щодо причини пожежі і обіцяє продовжити аналіз після додаткового огляду та доступу до басейну холодної води.

Джерело: РБК-Україна

Читайте також