Експерти пояснили, як забезпечити роботу газового казана при відключенні світла

Розетку з газовим казаном на фоні
Розетку з газовим казаном на фоні

У зв'язку з проблемами із енергопостачанням, багато українців мають проблеми із роботою газових котлів під час відключення електрики. Експерти пропонують рішення для забезпечення опалення та гарячого водопостачання в будинках.

Як повідомляє "Хвиля", про це йдеться в сюжеті ГазПравда.

Тривалі відключення електроенергії - це реальність нашого життя, і якщо це можна пережити влітку, то взимку це буде набагато складніше. Сучасні газові котли, які забезпечують опалення і гарячу воду, залежать від електрики для роботи насосів та інших компонентів. При відключенні електроенергії, ці котли перестають працювати.

"На жаль, звичайні павербанки, за якими ми заряджаємо телефони, не підійдуть. Потрібні потужніші акумулятори або зарядні станції", - зауважує експерт.

Якщо у вас є настінний котел, він потребує підключення до мережі 220В, і на 100% залежить від електрики. На сьогоднішній день існує декілька способів забезпечити альтернативне живлення для цього типу котла. Одним з них є використання акумуляторів, акумуляторів з джерелом безперебійного живлення (ДБЖ), інверторів з ДБЖ, акумуляторних систем, систем енергонезалежності, таких як EcoFlow, або Power Stream Power Option, які забезпечують енергією будинок, у тому числі і газові котли.

Експерти рекомендують використовувати літій-залізо-фосфатні (LiFePO4) акумулятори, які є найбільш безпечними та довговічними. Це впливає також на їх вартість.

"Літій-залізо-фосфатні акумулятори є повністю безпечними, екологічними, герметичними і не потребують заміни або додавання нового електроліту. Вони не втрачають свої властивості під час глибокого розряду і можуть працювати безперервно, забезпечуючи вашу техніку енергією ", - зазначено в сюжеті.

Якщо ви вирішили встановити зарядну станцію, то ви повинні знати потрібну потужність і ємність. В середньому котел споживає від 60 до 160 Вт на годину. Точні показники для вашого котла можна знайти у технічному паспорті. Зарядна станція повинна бути достатньо потужною, щоб запустити котел. Крім того, вам потрібно підрахувати потрібну ємність батареї, тобто те, як довго вона забезпечить роботу котла.

"Для цього вам потрібно помножити потужність вашого котла (наприклад, 100 Вт) на кількість годин його роботи (наприклад, шість) і розділити на напругу батареї або акумулятора. Отримається, що для роботи стандартного котла протягом 6 годин вам потрібна батарея ємністю 50 А-годин", - пояснюють експерти.

Деякі котли можуть не працювати від зарядних станцій через відсутність заземлення. Рішенням може стати використання спеціального подовжувача, однак, експерти рекомендують звернутися до фахівців для проведення таких змін.

Експерти прогнозують, що потужні акумулятори стануть звичайним побутовим обладнанням в найближчому майбутньому:

"Ми йдемо до ситуації, коли в кожній квартирі, попід рівнозначну пральну машину, котел і газову плиту, буде стояти ще й акумулятор. Цей акумулятор матиме мінімум 7-10 кВт-годин, що дозволить господарству мінімально функціонувати протягом доби", - кажуть експерти.

Якщо ви маєте власний будинок, рекомендується розглянути можливість встановлення сонячних панелей або генераторів як додаткових варіантів забезпечення незалежності від електроенергії.

Українців закликають підготуватися до опалювального сезону наперед та ділитися своїм досвідом готування до можливих перебоїв у електропостачанні.

Нагадаємо, що в Державному підприємстві "Енергетичні системи південно-сходу" пояснили, від чого залежить ситуація в енергетиці України.

Читайте також