Експорт меду з України: який результат показали бджолярі

З початку 2023 року і до кінця жовтня Україна експортувала 43 тис. т меду на суму $97,5 млн. Про це повідомляє Shareuapotential з посиланням на дані митної статистики.

За жовтень експорт меду з України становив 5,8 тис. т, що майже не відрізняється від вересня. Ціна експорту істотно знизилась - замість $1,97 за 1 кг у вересні, вона становила $1,90 за 1 кг в жовтні (порівняно з $2,65 за 1 кг в першому кварталі 2023 року).

Таким чином, експорт зменшився у грошовому вимірі - з $11,4 млн у вересні до $11 млн у жовтні.

За перші 10 місяців поточного року Україна вивезла 43 тис. т меду на суму $97,5 млн. Це трохи більше, ніж торік за цей же період - 38,7 тис. т на $112 млн.

Найбільші імпортери українського меду протягом січня-жовтня 2023 року - Німеччина, Польща і Франція.

Міністерство закордонних справ України та компанія Kernel запустили спільний проєкт, який має на меті збирати мед з замінованих полів та привертати нових міжнародних партнерів. Це дозволяє уникнути ризиків та розширити співпрацю. Про це повідомляє Урядовий портал України.

Суть проєкту полягає в тому, що дрони засівають територію, яка ще не пройшла розмінування, сумішшю медоносних трав, з яких бджоли можуть зібрати нектар.