ЄС фінансує оборонні заводи України коштами від росактивів - посол

Фінансування військових заводів України ЄС
Фінансування військових заводів України ЄС

З першого траншу з доходів від заморожених російських активів, Європейський Союз направив 400 мільйонів євро на фінансування українських оборонних підприємств. З цієї суми вже оплачено виробництво українських гаубиць "Богдана".

Про це повідомила посол Євросоюзу в Україні Катаріна Матернова в інтерв'ю "ЄвроПравді".

За її словами, ЄС затвердив схему використання доходів від заморожених російських активів на користь України вже пів року тому. У серпні з цих коштів було виділено перші 1,4 млрд євро для фінансування постачань зброї. Кілька країн-членів ЄС отримали фінансування для нових закупок.

Посол зазначила, що 400 мільйонів євро підуть на українські оборонні підприємства за допомогою системи, яку придумала Данія. Данія була першою країною, яка уклала контракт і оплатила виробництво українських гаубиць "Богдана" для ЗСУ. Таким чином, 400 мільйонів євро влили через Данію в українську оборонну промисловість.

За словами Катаріни Матернової, Данія використала власні кошти і розмістила велике замовлення на українському воєнному заводі.

Підтримка української оборонної промисловості

У наступному транші з заморожених російських активів ЄС планує закласти ще більшу суму на фінансування виробництва зброї в українському оборонному комплексі. Це пов'язано з тим, що українські підприємства виробляють продукцію тієї ж якості за менші гроші і з меншими транспортними та логістичними витратами. Крім того, вони платять податки в Україні й допомагають підтримувати економіку країни.

Посол Матернова пишається тим, що була одним із найпалкіших захисників цієї ідеї. Вона рада, що ця система реально запрацювала.

Читайте також