ЄС схвалив позику Україні на 35 мільярдів євро з використанням заморожених активів Росії

Позика ЄС Україні: 35 млрд. євро
Позика ЄС Україні: 35 млрд. євро

Країни Європейського Союзу затвердили план надання Україні позики у розмірі 35 мільярдів євро для підтримки її економіки, яка постраждала від війни. Позика буде забезпечена замороженими активами Центрального банку Росії.

За даними Euronews, цей план є частиною ініціативи країн G7, яка передбачає надання Києву 45 мільярдів євро (50 мільярдів доларів) якомога швидше. "Україна намагається стримати нову російську агресію, яка завдала серйозної шкоди її енергетичній системі та виснажила військові резерви", - зазначають у статті.

Представники ЄС повідомили, що 35 мільярдів євро будуть виділені "невизначено" та "нецільово", що дає уряду України максимальну гнучкість у витрачанні цих коштів. Брюссель сподівається розпочати виділення грошей на початку наступного року.

Угода про позику була досягнута у середу ввечері через день після того, як Угорщина оголосила, що буде блокувати ключову зміну в санкціях ЄС до обрання наступного президента США 5 листопада.

Запропонована поправка передбачає, що країни-члени оновлюватимуть обмеження на заморожені активи, які загалом оцінюються в 210 мільярдів євро, кожні 36 місяців, замість поточних шести місяців.

Згідно з планом G7, дохід від активів буде використовуватися для поступового погашення суми, яку кожен союзник позичив Україні. Якщо цей дохід стане недоступним, Захід зобов'язаний погасити цей борг.

Спочатку ЄС та США мали внести однакові внески в розмірі 18 мільярдів євро (20 мільярдів доларів) кожен, але незграбне ставлення США призвело до збільшення частки ЄС до 35 мільярдів євро.

Угода, яка ще повинна бути ратифікована Європейським парламентом, відкриває шлях для ЄС зібрати свою багатомільярдну частку до кінця року та розпочати виплати з початку 2025 року.

Читайте також