ЄС став учасником Реєстру збитків, завданих війною РФ проти України

Досі не розпочато відшкодування збитків
Досі не розпочато відшкодування збитків

Європейська комісія вітає рішення Ради ЄС про зміну статусу участі ЄС у Реєстрі завданих збитків РФ проти України

Єврокомісія вітає ухвалене Радою ЄС рішення про зміну статусу Євросоюзу у Реєстрі завданих Україні збитків з асоційованого члена на учасника. Реєстр збитків фіксує свідчення та інформацію про завдану шкоду, втрати або поранення, спричинені агресивною війною Росії проти України. Він спрямований на забезпечення повних та ефективних репарацій для України та її народу

Європейська комісія виразила свою радість і підтримку щодо рішення Ради Європейського Союзу про зміну статусу участі ЄС у Міжнародному реєстрі збитків, які Росія завдала Україні через свою агресію. Реєстр збитків фіксує свідчення та інформацію про завдану шкоду, втрати або поранення, які були спричинені російською агресією проти України. Будучи повноправним учасником Реєстру, Євросоюз зможе забезпечити належне компенсування всіх порушень міжнародного права, які були скоєні Росією. Крім того, це також забезпечить фінансову стабільність Реєстру, оскільки ЄС буде здійснювати регулярний фінансовий внесок у його діяльність.

Росія має заплатити за шкоду, спричинену її агресією проти України. Реєстр збитків є важливим кроком у цьому напрямку, який дозволяє надійно фіксувати свідчення та інформацію щодо претензій за завдані українцям збитки, втрати або поранення для подальшого судового розгляду та компенсації. Я вітаю сьогоднішнє рішення, яке підтверджує посилення потужної підтримки ЄС цього механізму

Єврокомісар з юстиції, Дідьє Рейндерс, підкреслив необхідність того, щоб Росія відшкодувала збитки, спричинені її агресією проти України. Він зазначив, що Реєстр збитків є важливим інструментом для документування претензій українців щодо завданих їм збитків, втрат або поранень в результаті російської агресії. Він вітає рішення ЄС про зміну статусу участі в Реєстрі, оскільки це свідчить про зростання підтримки ЄС цього механізму.

Згадаємо, що Реєстр збитків, завданих агресією Росії проти України, є першою складовою глобального компенсаційного механізму, розробка якого була започаткована Міністерством юстиції разом із міжнародними партнерами у травні 2022 року.

Джерело: Укрінформ

Читайте також