ЄС шукає варіант, як обійти вето Угорщини на допомогу Україні – Bloomberg

У Європейському союзі шукають альтернативні варіанти, як обійти вето Угорщини на збільшення бюджету блоку до 2027 року. Одним із таких варіантів є надання пакету фінансової допомоги Україні у розмірі 50 млрд євро. Про це повідомляє Bloomberg.

Запасний план ЄС передбачатиме національні гарантії щодо фінансування України на ринках. Це необхідно у разі вето Угорщини на збільшення бюджету.

Частина країн Євросоюзу підтримує швидку розробку альтернативного рішення з фінансування України, щоб збільшити тиск на Угорщину.

Проте Іспанія, яка займає головне місце в ЄС, та Європейська комісія вважають, що необхідно досягти угоди щодо довгострокового бюджету.

Нагадаємо, Угорщина наміри накласти вето на початок переговорів щодо вступу України до Європейського союзу. Це має відбутися на саміті ЄС у грудні. Перед цим, лідери ЄС повинні підтвердити позитивну рекомендацію Єврокомісії щодо початку переговорів з Україною.

Міністр закордонних справ та зовнішньоекономічних зв'язків Угорщини Петер Сійярто заявив у соціальній мережі Facebook, що Євросоюз не повинен починати переговори з Україною про вступ, оскільки Київ не виконав вимог для євроінтеграції.

Єврокомісар з фінансів Йоханнес Хан заявив, що Угорщина не зможе заблокувати збільшення бюджету Європейського союзу, яке передбачає пакет допомоги Україні на 50 млрд євро.