Єврокомісія підтримала заборону російських алмазів – AFP

Європейська комісія пропонує 27 країнам ЄС заборонити російські алмази у рамках нових санкцій. Очікується, що ця пропозиція буде одностайно затверджена найближчими днями.

Згідно з документом, ця заборона поширюється на алмази, які походять з Росії і надходять транзитом або безпосередньо з Росії, а також на алмази, які були ограновані та поліровані в третіх країнах.

Починаючи з 1 січня 2024 року, заборона також стосуватиметься "непромислових природних та синтетичних діамантів, а також ювелірних виробів з діамантами".

Заборона на імпорт російських діамантів, огранованих або полірованих в третіх країнах, буде поступово впроваджуватися з березня по вересень наступного року. Це рішення змістовно враховує необхідність створення ефективної системи відстеження для запобігання зловживань на ринку.

AFP зазначає, що представники алмазної галузі зможуть використовувати зчитувач кодів для отримання доступу до файлів, пов'язаних з унікальними кодами, і вносити нові дані, наприклад купюри, експортні ліцензії та сертифікати автентичності.

У разі необхідності експортери також можуть використовувати систему iTraceiT, щоб представити додаткові докази, що їхні алмази не мають російського походження.

Пам'ятаємо, що Європейська комісія пропонує заборонити імпорт російських алмазів та ювелірних виробів з діамантами з початку 2024 року, що є частиною 12-го пакету санкцій, призначеного для обмеження фінансових можливостей Росії розраховуватися з вторгненням на Україну.

Крім того, Європейський Союз також пропонує заборонити експорт верстатів і деталей зброї, зокрема безпілотників, які Росія використовує для виготовлення зброї проти України.