Європейська асоціація E.DSO погодила концепцію розвитку електромереж ДТЕК Мережі

Рада директорів асоціації європейських операторів систем розподілу E.DSO офіційно затвердила концепцію розвитку електромереж, яку розроблено спільно з європейськими колегами ДТЕК Мережі. Цей проект спрямований на створення майбутніх українських електромереж і був підтверджений в європейській асоціації.

У жовтні компанії-члени E.DSO підтримали Концепцію розвитку електромереж ДТЕК Мережі та заявили, що вона повністю відповідає європейським нормам розвитку електромереж.

Також було зазначено, що основи та принципи Концепції розвитку електромереж, розробленої ДТЕК Мережі, базуються на практиці Європейського Союзу в цій галузі. Ці принципи відповідають цілям Четвертого енергопакету ЄС і сприяють енергетичному переходу України, зазначено в заяві членів E.DSO.

Згідно з Концепцією розвитку електромереж, планується оновлення інфраструктури розподільчих мереж в Києві, Київській, Одеській та Дніпропетровській областях з використанням сучасних технологій. Проект передбачає створення нової електромережі за кращими прикладами європейських операторів системи розподілу та розрахований на 10 років, з початковим пілотним проектом в Бучанському районі.

Олександр Фоменко, генеральний директор ДТЕК Мережі, підкреслив, що «розумні» мережі стануть основою нової української енергетичної системи. Розробка Концепції проводиться у співпраці з асоціацією європейських операторів систем розподілу E.DSO. Оновлена інфраструктура мереж прискорить розвиток потужностей зеленої енергетики та допоможе при розподіленій генерації, зокрема, використанні домашніх сонячних електростанцій.

Реалізація Концепції розвитку електромереж дозволить зменшити середній час відключення електроенергії на рік з 1 500 до 100 хвилин та знизити технологічні втрати з 14% до 5%. Крім того, всі клієнти отримають розумні лічильники, які сприятимуть ефективному споживанню енергії та зменшенню витрат. Для розробки Концепції залучена експертиза провідних енергетичних компаній, які є членами асоціації E.DSO.