FT розсекретило ядерні плани РФ у разі конфлікту з НАТО

Іллюстрація до статті: плани російської ядерної стратегії
Іллюстрація до статті: плани російської ядерної стратегії

Російський флот готовий до ударів ракетами з ядерними боєголовками

Російський військово-морський флот підготовлений до завдання ударів ракетами з ядерними боєголовками по об'єктах у глибині Європи у разі потенційного конфлікту з НАТО. Ці документи демонструють, як Росія уявляла собі конфлікт із Заходом, який виходить за межі її безпосереднього кордону з альянсом.

Плани з балтійським та північним флотами

Резонансне розслідування показало, що російський Балтійський флот спрямований на об'єкти у Норвегії та Німеччині. Північний флот має завдавати ударів по об'єктах оборонної промисловості у Великобританії. Плануються також сценарії можливих конфліктів з Китаєм, Іраном, Азербайджаном та КНДР.

Тотальна війна із використанням ядерної зброї

Експерти зазначають, що російська концепція війни має на увазі тотальний конфлікт із використанням ядерних озброєнь. Російські стратеги розглядають ядерну зброю як центральну на ранніх стадіях будь-якого конфлікту з НАТО.

Росія зберегла можливість розміщення тактичного ядерного озброєння

У документах розкривається, що Росія зберегла можливість розміщення тактичного ядерного озброєння на надводних кораблях, навіть попри угоду 1991 року про демонтаж. Деякі експерти вважають, що у Калінінграді зберігається невідомий запас тактичних ядерних боєголовок.

Демонстраційний удар і поєднання звичайної та ядерної зброї

Документи також розкривають плани так званого "демонстраційного удару" - підриву ядерної зброї у віддаленому районі для залякування західних країн ще до початку реального конфлікту. Росія також планує комбінувати звичайну зброю з тактичною ядерною та може завдавати ударів по цивільних об'єктах та критично важливій інфраструктурі.

Читайте також