Глава «Укренерго» пояснив, чому Україна обмежена у можливостях імпортувати електроенергію для покриття дефіциту

За словами Володимира Кудрицького, голови компанії "Укренерго", Україна стикається з обмеженнями щодо імпорту електроенергії через особливості формування цін. Внаслідок цього, країна змушена звертатися до країн ЄС за аварійною допомогою, оскільки обсяг імпортуваної електроенергії недостатній.

В Україні ціна на електрику нижча, ніж у сусідніх європейських країнах, що є головною причиною обмеження імпорту. "Укренерго" має потенціал імпортувати до 1200 МВт з Європи, але сьогодні найбільша кількість, що була імпортована, становила 500 МВт протягом однієї години.

Кудрицький зазначив, що причини недостатнього імпорту більш економічні і регуляторні, адже ціна на електроенергію українському ринку формується інакше, ніж у Європі. Через це, країна змушена була купувати дорогу аварійну допомогу для забезпечення потреб в енергії.

Нещодавно "Укренерго" відзначила дефіцит в енергосистемі, що сталося вперше за багато часу. Раніше компанія стверджувала, що цінові обмеження на ринку електроенергії не вплинуть на постачання електроенергії без перерв.