Глухий кут, ризики контрнаступу та "залізна підтримка" США: що пише закордонна преса

Глухий кут, ризики контрнаступу та

З витоку секретних документів Пентагону знаємо, що військові США вважають, що війна цього року може зайти в глухий кут. Але водночас усе в руках українського керівництва, США та союзників, які можуть змінити ситуацію. У Росії посилюють мобілізацію, дозволяючи давати повістки онлайн. Москві потрібно більше солдатів для війни. Для тих, хто буде ухилятися від мобілізації та гибелі в Україні передбачено покарання у вигляді позбавлення практично всіх громадянських прав та арешту. Ось дещо з того, що писали у світових ЗМІ.

"У Пентагоні вважають, що Україна не може швидко закінчити війну", CNN, США

Документи Пентагону, що просочилися, пропонують песимістичну точку зору США на стан війни в Україні, підкреслюючи слабкі сторони українського озброєння і ППО, і передбачаючи тупикову ситуацію у війні на найближчі місяці.

Документи за лютий-березень детально описують багато можливих військових недоліків України, коли Київ готується до весняного контрнаступу.

Деякі з секретних документів попереджають, що засоби ППО середньої дальності для захисту передових військ ЗСУ будуть "цілком виснажені до 23 травня", що передбачає, що Росія незабаром може здобути перевагу в небі, а Україна втратити здатність концентрувати наземні сили для контрнаступу.

Витік секретних документів показує, що в найближчому майбутньому буде ситуація глухого кута у відносинах між воюючими сторонами

Документи також підкреслюють проблеми з військовим наступом у Росії, і передбачають, що в найближчому майбутньому результатом стане ситуація глухого кута у відносинах між сторонами.

"Кампанія Росії на Донбасі зайшла в глухий кут, що завадило Москві захопити регіон у 2023 році", - йдеться в одному документі.

Документи, мабуть, є частиною щоденного брифінгу розвідки, підготовленого для вищих керівників Пентагону, включаючи голову Об'єднаного комітету начальників штабів, генерала Марка Міллі.

На додаток до оцінки війни в Україні документи включають розвіддані, зібрані про союзників та про противників США.

Генерал-лейтенант у відставці Марк Хертлінг каже, що проблеми, з якими стикається Україна у зв'язку з запланованим контрнаступом, були очевидні протягом кількох тижнів, включаючи необхідність інтеграції нової зброї, військ та забезпечення достатнього ланцюжка поставок на місцях. Він не вважає, що витік документів змінить плани Києва.

"У документах не бачив нічого, що змусило б мене як командира змінити плани. Це дало росіянам деяку інформацію про розташування частин та обсяги боєприпасів та спорядження, але ризикну сказати, що росіяни й так усе це знали", - каже він.

Багато в чому оцінка війни аналогічна до того, що публічно заявили чиновники США, оскільки високі представники адміністрації Джо Байдена заявили, що конфлікт, ймовірно, затягнеться на місяці, якщо не довше.

За словами глави МЗС України Дмитра Кулеби, держсекретар Ентоні Блінкен запевнив Київ у "залізній" підтримці США після витоку.

"США залишаються надійним партнером України, зосередженим на досягненні нашої перемоги та справедливого миру", - сказав Кулеба.

ЧИТАЙТЕ ТАКОЖ: "У Бахмуті спалили російські резерви" - Іван Січень

Міністр оборони Ллойд Остін заявив, що Пентагон "переверне кожен камінь, доки не знайде джерело зливу" розвідданих.

Офіційні особи США визнали, що більшість документів виглядають справжніми. Україна вже змінила деякі військові плани через витік.

"Документи статичні. Це картина певного часу. США і Україна мають змогу змінити те, що роблять, й те, як підходять до питання. У нас багато часу, щоб Україна зробила це", - сказав голова комітету Палати представників із розвідки Майк Тернер.

Україна може сформувати 12 бригад для контрнаступу, зокрема, три навчених в Україні та дев'ять, навчених та оснащених у США

У лютневому документі йдеться, що США оцінюють, що Україна може сформувати 12 бригад для контрнаступу, зокрема, трьох навчених в Україні та дев'ять, навчених та оснащених у Штатах. Згідно з документом, шість бригад будуть готові до кінця березня, а решта - до кінця квітня.

Документи, що просочилися, включають докладні карти позицій на полі бою, статистику про кількість вбитих і поранених, а також оцінки кількості танків, винищувачів та іншої зброї, яка виставлена на полі бою, а також знищена. В одному показано часову шкалу, коли земля в Україні буде замерзлою, коли стане багнюкою, і коли зручно рухатися технікою.

"Росія посилює закон про мобілізацію, мобілізуючи більше чоловіків на війну", The Washington Post, США

Коли восени Володимир Путін оголосив про мобілізацію для війни проти України, тисячі чоловіків втекли з країни. Але нові жорсткі заходи, схвалені нижньою палатою російського парламенту, унеможливлять для росіян ухилення від призову в майбутньому.

Закон передбачає електронні повістки з забороною на виїзд із країни призовників, що дозволяє непомітно призвати на війну ще тисячі осіб.

Очікується, що верхня палата, Рада Федерації, ухвалить законопроєкт у середу і направить Путіну на підпис.

Торішня хаотична мобілізація, під час якої офіцери були зобов'язані фізично роздавати паперові повістки, призвела до того, що молодих людей хапали на вулицях та станціях метро або валили на землю в торгових центрах. У деяких випадках перехожі знімали тих, хто втікав від військових.

За новими правилами, електронні повістки видаватимуть призовникам, які проходять термінову службу в Росії, чоловікам віком від 18 до 27 років, а також потенційно членам російського військового резерву та іншим особам.

У РФ покарання для тих, хто не відповідає на електронні повістки, будуть включати заборони на водіння авто, реєстрацію компанії, роботу індивідуальним підприємцем, отримання кредиту або позики

Голова комітету Держдуми з оборони Андрій Картополов прописав жорсткі заходи покарання для тих, хто не відповідає на електронні повістки, включаючи заборони на керування автом, реєстрацію компанії, роботу індивідуальним підприємцем, отримання кредиту чи позики, продаж квартири, купівлю нерухомості або отримання соціальної допомоги. Ці санкції можуть застосовуватися до тисяч чоловіків, які вже поза РФ.

Електронні повістки видаватимуть через портал державних послуг "Держпослуги". Вона використовується для всіх видів державних платежів та послуг, включаючи податки, паспорти, житлові послуги, соціальну допомогу, транспортні документи, медичні призначення, страхування співробітників.

Відповідно до закону, всі персональні дані призовників будуть передавати у військкомати. Університети, роботодавці, поліклініки, податкові органи також мають давати дані військовим.

Оскільки Кремль прагне уникнути непопулярної мобілізації на вулицях, нові правила наголошують на потребі Росії у більшій кількості військових після неефективного зимового наступу, який мало що дав, незважаючи на великі втрати, і напередодні очікуваного українського контрнаступу.

ЧИТАЙТЕ ТАКОЖ: "Для перемоги потрібно провести три-чотири успішні наступальні операції" - Микола Саламаха

Поки Кремль готує росіян до тривалої війни, необхідність постійно відновлювати виснажені російські частини може затягтися на роки.

Міноборони РФ недавно завербувало сотні в'язнів для участі у війні після того, як ПВК "Вагнера" заборонили вербування у в'язницях.

Військові також пропонують російські паспорти іноземцям, які вступають до лав російської армії, та проводять кампанію добровільного вербування.

Шойгу оголосив про плани збільшити чисельність російської армії на 30%, до 1,5 млн військових

У грудні міністр оборони Сергій Шойгу оголосив про плани збільшити чисельність російської армії на 30%, до 1,5 млн. військових, включаючи 695 тис. контрактників.

Торішня мобілізація викликала гнів та протести. Багато призовників набрали з найбідніших регіонів Росії, тоді як привілейовані сини чиновників заявили, що не воюватимуть в Україні, коли з ними зв'язалася команда лідера опозиції Олексія Навального.

Російський політолог Андрій Колесніков з Фонду Карнегі написав, що заява Кремля, що воює з Заходом, а не з Україною, призвела до "народної війни", в якій громадяни мають віддати життя за перемогу, а критиків війни чи Кремля таврують як зрадників.

За його словами, ціль перемогти Захід, як і мета побудови комунізму за радянських часів, завжди відсилає у майбутнє.

"Параметри, як виглядатиме перемога або як її можуть досягти, залишаються незрозумілими, але решту вічності можна провести в русі до цього примарного горизонту", - писав Колесніков.

ЧИТАЙТЕ ТАКОЖ: "Китай може затягувати війну в Україні", - Юрій Пойта

Після видачі електронного порядку денного росіянин прив'язаний нею до виконання військового обов'язку. Заступник голови думського комітету з оборони Юрій Швиткін заявив, що призовники, які видалили облікові записи на сайті держпослуг, вважатимуться ухилянтами і їм загрожує арешт.

Заборона на виїзд з країни набирає чинності з моменту надсилання повістки в електронному вигляді. Військкомати можуть реєструвати призовників до армії за їх відсутності, відмовляючись від нинішньої практики, коли призовники особисто мають підписати бланки та проходження медичних оглядів.

Нові заходи пов'язані з тим, що мобілізовані з регіонів по всій Росії розміщують десятки відеороликів зі скаргами, що їх відправляють на бійню у майже самогубних нападах на українські позиції без належної підготовки, зброї чи спорядження проблема, яка переслідувала Росію протягом усієї війни.

Заборона на продаж нерухомості росіянам ускладнює втечу з країни без втрати активів

Заборона на продаж нерухомості ускладнює втечу з країни без втрати активів. Це також означає, що ті, хто минулого року втік з Росії, щоб уникнути війни, не зможуть перевести в готівку свою російську власність.

Війна завдає удару по економіці Росії, виснажуючи національні ряди молодих працівників. Минулорічне поєднання втечі мігрантів з Росії та призовників до армії призвело до різкого скорочення кількості російських робітників, віком до 35 років. Їх кількість скоротилося на 1,3 млн, з 22,83 млн. Падіння найбільш помітне серед робітників, віком 25-29 років, яких стало менше на 724 тис., до 7,2 млн. робітників.

У минулому огляді преси Gazeta.ua писала, що в Пентагоні підтвердили справжність деяких документів, витік яких стався раніше. З документів знаємо, що США шпигуть за союзниками і ворогами. Зокрема, за президентом Володимиром Зеленським. Витік викликав запитання у союзників Штатів, і ставить під загрозу джерела Америки в міноборони Росії та канали зв'язку, які прослуховували. В Україні закінчуються запаси ракет для С-300 та "Бук", що є дуже небезпечним для охорони українського неба. Тож Захід має якнайшвидше дати свої системи ППО.