Відстрочка від мобілізації: хто має право на відстрочення за законом

Відстрочка від мобілізації: хто має право на відстрочення за законом

В Україні почав діяти новий закон про мобілізацію. Змінилися не лише різні умови мобілізації, а й можливість відстрочення. Саме на цю умову варто звернути більше уваги. 

Про те, у яких випадках дають відстрочку від мобілізації, варто знати всім, хто має родичів з інвалідністю або з трьома дітьми. Адже варіанти відстрочення від мобілізації досить різноманітні. 

Відстрочка по здоров'ю при мобілізації та відстрочка від мобілізації по догляду за людиною похилого віку: що змінилося? 

Вже 18 травня в Україні набув чинності закон про посилення мобілізації. Президент підписав його раніше, ще 16 квітня. У законі багато нових правил, що вже діють. Здебільшого весь наголос було зроблено на відстрочці від мобілізації. Змінилися умови і скільки дається відстрочка від мобілізації чи як діє відстрочка від мобілізації за станом здоров'я. Також зміни торкнулися і підстав для отримання цієї відстрочки. 

в яких умовах дають відстрочку від мобілізації

Також окрему увагу приділили броні різних працівників. Умови змінилися: якщо троє дітей мобілізація стосується також багатодітних батьків. Наприклад, заброньовані співробітники повинні однаково стояти на військовому обліку. Тобто, навіть відстрочка на півроку від мобілізації має ще додаткові умови. Умовно давно відстрочка від армії опікунам дозволяє залишатися вдома, але не всім. Тобто умов багато і все потрібно враховувати. 

Кілька слів про бронювання 

Особливу увагу у новому законі приділили бронюванню. Такі працівники мають стати на облік та у будь-якому випадку пройти медкомісію. Якщо такий працівник стоїть на обліку, це ще не привід, щоб не мобілізувати його. Працівники ТЦК можуть все ще мобілізувати його, якщо його не буде внесено до спеціального обліку. 

Раніше, якщо працівник уже одержав броню, він міг не хвилюватися з приводу мобілізації. Тепер у цьому сенсі прав у працівника поменшало. 

Обмеження щодо здоров'я 

Розглядаючи оновлений закон, можна побачити й умови мобілізації осіб, які мають інвалідність. Якщо інвалідність є, або було отримане тимчасове звільнення (не придатний для служби), то відстрочка триватиме від 6 до 12 місяців. Одразу після цієї відстрочки чоловікові знову доведеться пройти військово-лікарську комісію. 

Терміни стали умовно довшими, адже військовозобов'язані повинні проходити тривале лікування. Після цього можна буде знову вплинути на висновки військово-лікарської комісії у медичних закладах, визначених ТЦК. Умовно, процедура стала складнішою, тож і довшою. 

Втім, основне призначення такої відстрочки — зробити якіснішим відбір людських ресурсів у ЗСУ. Також необхідно більше часу для лікування вже тих військовозобов'язаних, які отримали поранення або їхнє здоров'я суттєво погіршилося. 

Що стосується багатодітних батьків та матерів 

Також новий закон окреслив умови, як можуть пройти мобілізацію чоловіка та жінки, у яких троє та більше дітей. Щодо цього становища з'явилося лише більше обговорень. Йдеться про чоловіків та жінок, у яких троє дітей. Важливою умовою у разі є вік дітей. Їм не повинно бути більше 18 років (повноліття з погляду українського законодавства). Таким громадянам поки що дають відстрочку. Втім, і тут є свої особливості. 

варіанти відстрочки від мобілізації

Якщо чоловік або жінка має заборгованість в аліментах, тоді така відстрочка вже не діє. Що ж до заборгованості, вона може бути, але не перевищувати 3-х місячну. Тобто невелика закладеність все ж таки допускається, але і її треба погасити. 

Умови запекли саме тому, що раніше чоловіки нехтували таким правом. Батьківство стало в пріоритеті, а деякі громадяни взагалі купували таке право. Саме корупція у такому плані стала справжньою проблемою. 

Тепер, якщо чоловік не проявляв себе як батька, а ще нехтував своїми обов'язками, він не може «використовувати» дітей заради прикриття. Забезпечення матеріально – перша та головна умова. 

Є ще окрема умова, яка важлива для мобілізації. Чоловік чи жінка, які самостійно виховують дітей, а їм ще не виповнилося 18, при цьому вони не мають чоловіка, то також у таких умовах діє відстрочка. 

Мова про чоловіка (дружину), які загинули або: 

  • позбавлений батьківських прав;

  • визнаний зниклим безвісти або безвісно відсутнім;

  • оголошено померлим;

  • відбуває покарання у місцях позбавлення волі. 

До цієї категорії також входить чоловік чи жінка, які самостійно виховують дітей за рішенням суду. Сюди ж належать ситуації, коли батьківство було встановлено. Ці вдвічі встановлює Сімейний кодекс). 

У законі чітко визначили критерії, за наявності яких можна встановити факт самостійного виховання дитини. Тоді можна буде законно встановити право на відстрочення мобілізації. Це також допоможе вирішити питання, які можуть виникнути в різних ТЦК. Такі ж права можуть отримати: 

  • усиновлювачі;

  • опікуни;

  • піклувальники;

  • прийомні батьки; 

  • батьки-вихователі;

  • патронатні вихователі, на утриманні яких знаходиться дитина-сирота або дитина, позбавлена батьківського піклування, віком до 18 років.

Така норма може зробити ще один процес прозорішим. Розглянемо гіпотетичну ситуацію: чоловік під час війни одружується з жінкою, у яких 3 дітей. Потім чоловік проходить усиновлення і ці діти законодавчо стають його, а він багатодітним батьком. Такою відстрочкою вже не можна скористатися. Навіть якщо йдеться про одну усиновлену дитину. 

Про догляд за хворими членами сім'ї 

Ще одне важливе нововведення, яке заслуговує на увагу, стосується догляду за хворими членами сім'ї. Відстрочка залишилася для тих, хто має чоловіка чи дружину, які не можуть подбати про себе. Сюди ж діти, які потребують догляду. Головною умовою залишається постійний догляд. Тобто чоловіка чи жінку не може хтось замінити. Таке право має підтверджуватись висновком медико-соціальної експертної комісії або лікарсько-консультативної комісії.

на скільки дається відстрочка від мобілізації

Щодо батька та матері, які потребують догляду, то за якими умовами все ще можна отримати відстрочку. Те саме стосується батька чи матері дружини (чоловіка). Такий варіант можливий, якщо чоловік або дружина померли, зникли безвісти або оголошені мертвими. При цьому в матері чи батька немає інших родичів, які можуть подбати про них. Наприклад, право на відстрочку збереже військовозобов'язаний, який доглядає батьків своєї дружини за умови, що дружина має групу інвалідності, а інших родичів, зобов'язаних утримувати її батьків, немає. Така ситуація досить складна, але й вона буде розв'язана в рамках нового закону. У всьому іншому умови залишилися колишніми. 

Що ще змінилося у законодавстві про мобілізацію? 

Якщо взяти в цілому, то сталося лише 3 глобальні зміни. Вони ж відрізняються оновленим законом від старої його версії. По-перше, відбулося важливе відділення щодо груп інвалідності. Особливо це стосується інвалідності дружини чи чоловіка. Також відведено окрему категорію інвалідності батькам (своїм або подружжя, подружжя). Саме це питання раніше викликало багато суперечок. Також цю норму доволі неоднозначно трактували працівники ТЦК. 

Друге, що змінилося, це інвалідність дружини чи чоловіка. Йдеться про ІІІ групу. Також у цій групі розширено перелік хвороб. Так, теоретично, вдасться більш справедливо оцінювати ситуацію. Ще однією значною умовою стало встановлення відстрочки, якщо здійснює догляд за людиною з інвалідністю. Тобто умов побільшало, але вони мають забезпечити справедливість отримання відстрочки. 

Зловживання різних норм було багато. Також не можна відкидати питання корупції, яка на превеликий жаль є в Україні. До того ж у законі було внесено багато змін. Наприклад, додаткова підстава для отримання відстрочки – наявність членів сім'ї другого ступеня спорідненості. Вони можуть бути інвалідність I чи II групи. 

Відстрочка може видаватись, але якщо немає інших членів сім'ї. Тобто догляд не може взяти він хтось інший. Також така умова забезпечується лише виведенням медичної комісії. Це дозволяє відокремити військовозобов'язаних, які доглядають своїх родичів, від військовозобов'язаних, які є чужими особистості з інвалідністю. Водночас ТЦК вдасться більш ефективно виділяти тих громадян, які справді є єдиною допомогою для рідних. 

Пару слів про студентів 

Загалом новий закон залишає за студентами право отримувати відстрочку від мобілізації, доки він навчається. Щодо цієї норми було багато дебатів. Така відстрочка була завжди, але саме вона викликала багато спірних моментів. Таке право залишили, але його також обмежили. 

Студенти професійної (професійно-технічної), професійної вищої та вищої освіти, які навчаються на денній та отримують рівень освіти, який вищий за раніше отриманий рівень освіти в послідовності, визначеній ч. 2 ст. 10 Закону України «Про освіту» («Складові та рівні освіти») отримають відстрочку. 

Така ж норма залишилася і для докторів наук. Вони мають бути зараховані на навчання чи інтернатуру. Такі нововведення мають працювати на справедливу мобілізацію. В оновленому законі здобуття другого магістерського ступеня вже не надаватиме відстрочення. Тобто навіть якщо чоловік надійде на контакт, він не зможе отримати відстрочку. Загалом у цю частину закону обіцяли внести нові правки.

Читайте також: