Голова Львівської ОВА пояснив стосунки з Гринкевичем, якого звинувачують у мародерстві ЗСУ

Львівська ОВА непричетна до скандалу з Ігорем Гринкевичем

Голова Львівської ОВА Максим Козицький висловив свою позицію щодо корупційного скандалу навколо Ігоря Гринкевича. Він заявив, що Львівська обласна військова адміністрація не має нічого спільного з цими злочинними діями. Про це Козицький написав у Facebook.

Ігор Гринкевич, львівський підприємець, підозрюється у спробі підкупити керівника слідчого управління ДБР. Він пропонував $500 тис. за повернення арештованого майна. Засоби масової інформації та соціальні мережі активно поширюють новину про Гринкевича, а на фото, де присутній і Козицький, також підтверджують його причетність.

Голова Львівської ОВА заявив, що він не має нічого спільного з корупційною діяльністю Гринкевича в Мінобороні, але визнав, що підписував договори з його компаніями, хоч проти них вже були кримінальні справи. Він впевнено стверджує, що якщо злочини мали місце, то вони повинні бути розглянуті правоохоронними органами та судом, а винні мають бути покарані. Козицький також запевнив, що він не знайомив Гринкевича з посадовими особами МОУ і не сприяв його співпраці з МОУ.

«Насамперед наголошую: ні я, ні Львівська обласна військова адміністрація не маємо жодного стосунку до можливої протиправної діяльності Ігоря Гринкевича на закупівлях Міноборони. Якщо така діяльність мала місце, то правоохоронні органи та суд мають дати правову оцінку йому і всім тим особам, які з ним співпрацювали. Винні повинні понести максимально суворе покарання. Офіційно заявляю: як начальник Львівської ОВА я не знайомив Ігоря Гринкевича з посадовими особами МОУ і жодним чином не сприяв його співпраці з МОУ», - сказав голова Львівської ОВА.

Козицький заявив, що зустрічався з Гринкевичем лише три рази. Фотографію, де вони разом, зробили під час підписання меморандуму між Львівською ОВА, благодійним фондом Hope.UA, яким керує сам Гринкевич, та Львівською облрадою. Козицький наголосив, що дана інформація публічна і можна знайти на офіційному сайті Львівської ОВА та його сторінках у соцмережах. Він також зауважив, що благодійний фонд Hope.UA відомий та великий, і поки не має жодних претензій до його діяльності.

Щодо компаній Гринкевича, Козицький зазначив, що деякі з них працюють у Львівській області з 2012 року. Більшість з понад 15 підрядів було отримано до його приходу в ЛОВА. За каденції Козицького було підписано три угоди з компаніями Гринкевича, незважаючи на кримінальні провадження та невиконані роботи. Зокрема, йдеться про будівництво школи-довгобудів в смт Гірник та селі Черниця, а також реконструкцію центру безпеки громадян в селі Східниця.

«Наприкінці хотів би ще раз підкреслити - якщо Ігор Гринкевич та люди, з якими він співпрацював, винні, то за свою «діяльність» вони мають понести найсуворіше покарання, яке передбачене законом. Бо збагачення на війні - це мародерство. Окремо наголошую: я не подавав сина Ігоря Гринкевича - Романа Гринкевича - на нагородження відзнакою «Золоте серце», - заявив Козицький.

Нагадаємо, що в кінці грудня з'явилася новина про те, що Ігор Гринкевич намагався дати хабар керівнику ДБР у розмірі $500 тис., щоб той допоміг повернути майно, яке було вилучене у його компаній. Розслідування стосується оборудок з закупівлями Міноборони, а збитки можуть досягати понад 1 млрд грн.

Ігор Гринкевич і його родину звинувачують у розкраданні коштів приділенних на потреби військових. Підозрюють його в завищених цінах на шоломи та бронежилети, проблемному будівництві та недостатньо прозорій благодійності. Також поширюють інформацію, що його син, Роман Гринкевич, інвестує великі суми грошей в кар'єру Соні Морозюк та подарунки для неї, і це можуть бути кошти його батька.