Горіхи, зелень та насіння: які продукти багаті на кальцій

Без кальцію не може обійтись організм, особливо це важливо для жінок старше 50 років та чоловіків старше 70.

Зазвичай вважають, що найбільше кальцію містять молочні продукти, але Gazeta.ua виявила, що це не зовсім правда.

Якщо ви хочете споживати більше кальцію, але не любите молоко, зверніть увагу на інші продукти. Наприклад, насіння. Найбільше кальцію містить насіння кунжуту, маку й чіа.

Так, якщо у 100 г молока міститься 113 мг кальцію, в 100 г пармезану ‒ 1109 мг, то в обсмаженому кунжуті ‒ 989 мг кальцію, а в маку ‒ 1438 мг. Насіння також багате на корисні жири, білок та мінерали.

Горіхи та сухофрукти також містять багато кальцію. Вони також допомагають знизити тиск, покращують обмін холестерину та зменшують ризик розвитку метаболічного синдрому. Найбагатший на кальцій серед горіхів - мигдаль, а серед сухофруктів - інжир.

Сардини та консервований лосось також можуть бути джерелом кальцію. Наприклад, 100 г сардин містять більше третини денної норми кальцію, а 100 г консервованого лосося - майже четверту частину. Крім кальцію, ці риби містять багато білка та омега-3 жирних кислот.

Квасоля та боби є ще одним джерелом кальцію для організму. Вони також містять цинк, залізо, калій та білок фолієвої кислоти. У 170 г стручкової квасолі міститься майже чверть добової дози кальцію, а в 150 г соєвих бобів - 10% денної дози.

У 100 г часнику міститься 181 мг кальцію та 6,4 г білка. Користь від часнику ще й в тому, що він знижує ризик серцево-судинних захворювань, має протипухлинний та антимікробний ефекти та допомагає нормалізувати рівень глюкози.

Зелені овочі та трави також містять багато кальцію. Найбагатші на кальцій різні види капусти та шпинат. Наприклад, у 200 г білокачанної, савойської капусти й шпинату міститься чверть денної норми кальцію. Ревінь також є корисним рослинним джерелом кальцію, а також містить вітамін К, клітковину та пробіотики.

Однак варто пам'ятати, що кальцій із деяких рослин погано засвоюється через вміст великої кількості оксалатів. Це стосується, зокрема, шпинату та ревіню.

Зате петрушка містить багато кальцію без оксалатів. 100 г петрушки містять 138 мг кальцію. Тому її варто частіше включати до раціону.

Великий піст в православних християн триватиме до 15 квітня. За цей час багатьом буде важко втриматись, щоб не спробувати м'яса або хоча б чогось схожого.

Gazeta.ua дізналась, які продукти можуть компенсувати потребу в білках, яку, зазвичай, задовольняє м'ясо.