Хотіли легалізувати сотні незаконних забудов ‒ СБУ викрила масштабну аферу

Хотіли легалізувати сотні незаконних забудов ‒ СБУ викрила масштабну аферу

Група зловмисників хотіла легалізувати незаконні забудови через злам Єдиної державної електронної системи у сфері будівництва.

Вони також видавали підроблені сертифікати атестації архітекторів. Шахраїв викрили і затримали кіберфахівці Служби безпеки України. Про це повідомив начальник Департаменту кібербезпеки СБУ Ілля Вітюк.

За його словами, йдеться не про звичайний кіберзлам, а про злочини, які могли б призвести до дуже серйозних наслідків у майбутньому.

"Якби не реакція СБУ, в Україні змогли б узаконити сотні "проблемних" забудов, які були зведені з порушенням чинних вимог і стандартів. А це ризик техногенних аварій та інших надзвичайних ситуацій. А значить і ризик для тисяч українців", ‒ розповів Вітюк.

За його словами, не допущено також запуск нової масштабної корупційної схеми в будівельній сфері.

Підписуйтесь на наш телеграм канал новин - INKORR

"Будівельна сфера стала першою, де команді мінцифри вдалося реалізувати справжню цифрову трансформацію. Цифровізація дає прозорі інструменти для фіксування кожної дії. Завдяки створенню Єдиної державної електронної системи у сфері будівництва держава заощаджує мільярди гривень щорічно. Окрім цього, стало можливим запобігти і виявити протиправні схеми в будівельній сфері. Адже система побудована таким чином, що цифровий слід кожного користувача залишається назавжди і його легко відстежити", розповів віцепрем'єр-міністр міністр цифрової трансформації Михайло Федоров.

За даними спецслужби, до організації оборудок причетні високопосадовці Національної спілки архітекторів України, відомі "тіньові" посередники. Перевіряється також причетність посадовців органів державної влади та місцевого самоврядування.

Зловмисники хотіли незаконно отримати гроші через підробку та продаж дозвільних документів представникам будівельного бізнесу.

Серед викритих махінацій незаконні реєстрації об'єктів, які мають порушення державних будівельних норм. А також ‒ схема видачі підроблених сертифікатів професійної атестації архітекторів.

Під час обшуків у ділків правоохоронці знайшли печатки органів влади, а також окремих суб'єктів господарювання у сфері будівництва та архітектури. Виявили також комп'ютерну техніку та інші цифрові носії інформації з доказами злочинних дій.

Нині триває досудове розслідування за двома статтями Кримінального кодексу України.

За даними СБУ, вразливостями електронної системи могли скористатися і спецслужби РФ для кібершпигунства та кібертероризму. Ілля Вітюк також нагадав, що торік СБУ відбила 4,5 тис. кібератак РФ.

Служба безпеки України і Державна прикордонна служба ліквідували канали незаконного переправлення осіб через кордон. У результаті спецоперацій у трьох областях затримали дев'ять організаторів нелегальних "трафіків".

З початку широкомасштабної російської агресії в Україні викрили 600 російських агентів і шпигунів. Розслідується понад 1,5 тис. кримінальних проваджень за фактами державної зради і шпигунства. Про це повідомила Служба безпеки України.

Читайте також: