Хто підірвав Байкало-Амурську магістраль? Росія оголосила ім'я диверсанта

У Росії звинувачують громадянина Білорусії Сергія Єрємєєва у підриві двох поїздів на Байкало-Амурській магістралі (БАМ) у Бурятії. За даними пропагандистського російського агентства ТАСС, Центральний районний суд Омська заарештував Єрємєєва до 30 січня 2024 року.

В суді Єрємєєв визнав, що його наміром було паралізувати рух на залізниці, щоб перешкодити перевезенню військових вантажів. "Я написав у поясненні, що зараз через БАМ везуть боєприпаси... Головна мета була перешкодити руху", - заявив обвинувачений.

Сам Єрємєєв є громадянином Білорусі, народженим в 1971 році, і не має постійного місця реєстрації в Росії. Він є індивідуальним підприємцем і має двох малолітніх дітей. Раніше він не судимий.

За матеріалами справи, учасники злочинної групи передали Єрємєєву не менше семи невстановлених вибухових пристроїв, які він отримав у Білорусі та перемістив на Далекий Схід. За це Єрємєєв отримав грошову винагороду.

Після підриву двох поїздів на БАМ, які перевозили нафтопродукти, і сталого загоряння цистерн, що блокувало рух по магістралі, до Єрємєєва також потрапили гроші.

У справі порушені дві кримінальні справи. У грудні ФСБ повідомила про затримання підозрюваного в теракті громадянина Білорусії, який повідомив про співспрацю з українськими спецслужбами. Єрємєєв визнав свою провину.

Нагадаємо, що вночі на 30 листопада на Байкало-Амурській магістралі у Бурятії стався вибух, який призвів до паралізування залізничного сполучення між Росією та Китаєм. Також трапився ще один вибух на цій же магістралі. Крім того, 11 листопада в Рязанській області сталася катастрофа на залізниці через диверсію.