Хто з чоловіків в Україні вважається ухилянтом: роз’яснення ЗСУ

Ухилянтам загрожують санкції

Представник командування Сухопутних військ Володимир Фітьо попередив, що військовозобов'язані чоловіки, які не повідомляють про зміну місця проживання, можуть бути визнані ухилянтами. Такі особи повинні стати на облік до нового Територіального центру Командування за семиденний термін. В противному випадку, всі повідомлення будуть надсилатися за попередньою адресою реєстрації.

«Для чого проводяться усі ці заходи оповіщення? Саме для уточнення військово-облікових даних, тому що деякі громадяни в такий спосіб ухиляються від свого конституційного обов'язку», – пояснив Фітьо.

Володимир Фітьо зауважив, що часті переїзди без оновлення реєстрації є популярними серед тих, хто намагається уникнути служби в армії.

Речник Міністерства оборони Ілларіон Павлюк заявив, що неготовність українців захищати країну не є серйозною проблемою, і кількість ухилянтів досить невелика.

В новому законопроєкті про рекрутинг і мобілізацію передбачено рівність чоловіків і жінок щодо військового обліку та служби. Жінки можуть добровільно вступати в штурмовики та інші бойові професії. Також, подружжя військовослужбовців з дітьми матимуть право на відстрочку або звільнення, в залежності від кількості дітей.

Додаткова інформація:

  • Мобілізація в Україні: скільки людей ще потрібно ЗСУ
  • Буданов висловився про мобілізацію та пояснив, чому її не уникнути