Індексація пенсій, допомога ВПО та малозабезпеченим: що змінилося з 1 березня

Зміни у виплаті пенсій та грошової допомоги для переселенців

У березні на українців чекають зміни у виплаті пенсій та грошової допомоги від держави для переселенців. З 1 березня деяким переселенцям перестануть нараховувати допомогу у розмірі 2000 гривень для дорослих та 3000 гривень для дітей та осіб з інвалідністю. Виплати й надалі отримуватимуть лише деякі категорії ВПО.

Виплати допомоги для певних категорій ВПО продовжаться

Громадянам із найуразливіших категорій виплати продовжать автоматично. Після подання заяви допомога буде продовжена для малолітніх дітей, вагітних жінок, осіб, які втратили працездатність, осіб, які доглядають за особами з інвалідністю і осіб працездатного віку, які не працюють.

Проведення ідентифікації для пенсіонерів з числа ВПО

Пенсіонери, які набули статусу переселенця до 24 лютого 2022 року, повинні пройти ідентифікацію до 31 березня 2024 року. Це дозволить державі отримати інформацію про те, що виплату отримує саме та людина, якій її призначено.

Передача заявок на ідентифікацію пенсіонерами

Заяву потрібно подавати до кінця березня, а виплати надаватимуть протягом півроку.

Допомога малозабезпеченим сім'ям

В Україні з 1 березня почнуть по-новому призначати такий вид допомоги. Претендувати на виплату зможуть сім'ї, де одна людина не працевлаштована та за неї не сплачуються ЄСВ.

Індексація пенсій з 1 березня

У березні в Україні буде проведено індексацію пенсій, яка стосуватиметься понад 10 млн пенсіонерів. Зазначимо, що передбачено додаткові гарантії мінімальних пенсійних виплат.